Кућа Добрих Вести

Login

НИКОЛА ТЕСЛА 1900. ПРВИ ЗАМИСЛИО ИНТЕРНЕТ: Бежични и мултимедијални

Оцените овај чланак
(1 Глас)

teslainternetСрпској јавности је недовољно познато да је Никола Тесла први на свету замислио интернет и то представио још 1900. године, у свом пројекту бежичног преноса „Светски систем“. Управо о томе говори мултимедијални пројекат „Тесла први замислио интернет“, чији је веб-сајт teslainternet.rs ових дана пуштен у рад, у част Теслиног рођендана.

 

Теслина замисао на преласку из 19. у 20. век је била да све облике тадашњих електронских комуникација повеже у један – Светски систем, а да корисници све то добију кроз бежичну везу, без обзира на врсту садржаја и удаљеност. Баш као што то данас ради интернет – повезивање свих дигиталних комуникација у једну целину! Управо онако како је наш геније то од почетка сагледавао.

 

Осим што је био визионар, Тесла је имао и регистроване патенте, који ће бити значајни за стварање интернета и читавог данашњег бежично умреженог и мултимедијалног дигиталног света. Знамо да је Тесла отац бежичног преноса (и информација и енергије), али ево како је он 1900. описао свој „Светски систем“ и његове практичне мултимедијалне могућности употребе:

 

„Омогућава не само тренутни и прецизни бежични пренос било које врсте сигнала, порука или знакова, у све делове света, већ и међусобно повезивање постојећих телеграфских, телефонских и других сигналних станица...“ “Јефтин пријемник, не већи од ручног сата, омогући ће му да слуша било где, на копну или мору, говор који се држи или музику која се свира на неком другом месту, колико год далеко било.“

 

Говорећи тадашњим техничким речником, Тесла је у 12 тачака описао у оно што данас познајемо, користимо и зовемо бежични интернет, мобилна телефонија и Џи-Пи-Ес, а све то везано за мултимедијалну комуникацију на даљину.

 

Теслиних 12 замисли односиле су се на бежични пренос на даљину текста, података, информација, звука, фотографија, цртежа, докумената... недостаје само видео (покретне слике тада још увек нису постале ни филм, у пуном смислу). У пројекту „Тесла први замислио интернет“, Теслине замисли су дате упоредо са 12 данашњих дигиталних појмова: е-пошта, дигитални сертификат, телефонија преко интернет протокола, RSS, апликације за тренутне поруке, виртуелна приватна мрежа, стриминг медији, мрежни временски протокол, електронска размена података, систем за глобално позиционирање, дигитално штампање и протокол за пренос датотека. Дефиниције тих 12 енглеских појмова могу да се пронађу у књизи и на веб-сајту истог аутора – Речник интернета и дигиталне комуникације.

 

Мултимедијални пројекат „Тесла први замислио интернет“ је настао у занимљивом садејству Лазара Бошковића, аутора концепта, текста и дизајна, и генеративне вештачке интелигенције која је креирала ретро илустрације у стилу 1900. године.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 10 јул 2024 10:19

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија