Кућа Добрих Вести

Login

Зашто је добро читати стрипове?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

stripoviiiiiСтрипови, за већину одраслих, живе у носталгичним сећањима на детињство и рану младост. Понекад цитирамо култне реченице, присетимо се имена јунака чије смо авантуре пратили, и на томе се заврши. Да ли знате, међутим, да су научници (опет они) утврдили да је читање стрипова корисно?

 

Ево и због чега.

 

Читањем стрипова вратићете се читању, а деца која не воле да читају почеће да упражњавају ову активност са задовољством.

 

Добар стрип је право мало ремек дело. Са овом тврдњом сложиће се пасионирани читачи и љубитељи стрипа, који са одрастањем нису престали да га читају. Визуелни формат је допадљив и не може се окарактерисати као досадан. Фокус је на акцији, заплету, карактерима ликова, различитим емоцијама. Особе које не воле да читају романе, на пример, постаће заинтересованије за одвијање неке радње уопште, па после стрипа можда пређу и на друге жанрове.

 

Историјски и стрипови на научне теме могу бити основно или допунско едукативно средство.

 

Читање стрипа је, кад су мождане активности у питању, стимулативније од искључивог читања текста. Слике дате са кратким текстом обрађују се на комплекснији начин како би се стигло до значења и поруке коју стрип преноси. Обрада информација је сложенија чак и од оне код гледања филмова, видео и ТВ снимака, у којима су покрети дати као готови, а овде их је потребно формулисати и цртеж тумачити.

 

Позитивне неуролошке промене у можданој активности настале читањем уопште, задржавају се и неколико дана по завршетку интензивног читања – показују истраживања. Претпоставља се да је тако и са стриповима и да континуирано „дружење“ са њима има трајне користи.

 

Да ли сте гледали блокбастере, који обарају рекорде у биоскопима? „Супермен“, „Бетмен“, „Спајдермен“, „Ајрон мен“ „Вулверин“, „Зелена светиљка“, „Капетан Америка“, „Људи у црном“, само су неки од наслова насталих на чувеним стриповима. Ако желите да будете добро обавештени и високо оцењени у групи љубитеља жанра научне фантастике – „кул“ је читати и оригинале…

 

Уколико претходно није ваше поље интересовања, имајте у виду да постоје сјајни стрипови на најразличитије теме. Потражите на интернету аутобиографије познатих у стрипу, или стрип издања литерарних класика, који пружају могућност креативног приступа и доживљаја различит од онога када сте читали књигу.

 

Ево и једне додатне користи – после читања стрипа можда ћете пожелети да научите да нацртате стрип, или ћете сами, потпуно аматерски, то покушати да урадите. Не заборавите да цртање ослобађа од напетости, забавно је и изазива друга позитивна осећања.

Порука за данас гласи – за лепши дан у Београду препустите се стриповима.

 

Уколико то учините, сигурно ћете позитивније, и са извесне дистанце, посматрати нашу свакодневицу, изнад које као да стоји натпис на вратима биоскопа у чувеном „Алану Форду“ – „Улаз слободан, излаз се наплаћује.“

 

Извор: Дан у Београду


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија