Кућа Добрих Вести

Login

Француска амбасада: Пријем поводом Дана жена

Оцените овај чланак
(1 Глас)

lafranceeeeeeФранцуска амбасада у Србији организује сутра у 13,30 часова пријем поводом Међународног дана жена у својој резиденцији, Грачаничка 11.

 

На пријем су позвани Зорана Михајловић, Потпредседница Владе Србије, председница Координационог тела за родну равноправност, Иванка Поповић, Ректорка Универзитета у Београду, Милена Зиндовић, Женско архитектонско друштво Србије, Сем Фабрици, амбасадор, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији и Младен Шарчевић, Министар просвете, науке и технолошког развоја, најавила је Француска амбасада у Србији.

 

Борба против насиља над женама један је од стубова петогодишњег мандата председника Француске Републике, Емануела Макрона. Амбасада Француске у Србији и Француски институт у Србији подржавају све актере који промовишу Међународни дан жена и подсећају да промоција права жена, борба против родних стереотипа и сексуализације жена у јавном простору треба да буде свакодневна борба у којој сви треба да учествују.

 

Поводом Међународног дана жена, 8. марта 2019, амбасада Француске и Француски институт у Србији потврђују своје ангажовање на пољу родне равноправности и борбе против родних стереотипа у свим активностима своје билатералне сарадње са Србијом.

 

У наредном периоду, са Министарством просвете, науке и технолошког развоја биће потписан уговор којим би се покренуо програм за ђаке средњих школа у Републици Србији који има за циљ борбу против родних стереотипа и сексуализације жена у јавном простору.

 

Француски институт у Србији ће наставити да промовише уметнице у свим областима, онако како је то започео у областима графичке уметности, стрипа и књижевности.

 

Научна сарадња, покренута 2017. године са Универзитетом у Београду кроз пројекат « Жене и наука » наставља се кроз финансирање научног боравка жена-истраживача из Србије у областима друштвених наука у Француској. Током целе године, у оквиру прославе педесетогодишњице од објављивања књиге « Други пол » Симон де Бовоар, обвијаће се програм научних дебата и разговора.

 

Амбасадор Француске у Србији, Фредерик Мондолони, учествоваће у петак 8. марта у 13 часова у ОШ Краљ Петар И, на догађају “Жене коју су изградиле” наш град, који организују Делегација Европске Уније у Србији, UN women, агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, као и Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије, и који промовише рад пет српских архитектиња чији је рад недовољно познат јавности (више о томе-у прилогу). После тог догађаја амбасадор приређује пријем у резиденцији. Догађај у ОШ Краљ Петар И је отворен за јавност.

 

Француска амбасада подржава промоцију родне равноправности и борбу против родних стереотипа у Србији.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 07 март 2019 22:48

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија