Кућа Добрих Вести

Login

Мерлинка фестивал у Новом Саду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

merlinkafestivalllllllМерлинка фестивал ће по пети пут гостовати у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду од петка, 31. маја до недеље, 2. јуна. За три дана биће приказано 12 филмова из Аустрије, Бразила, Бугарске, Израела, Индије, САД, Србије и Шпаније. У питању су најбољи филмови који су награђени на Мерлинка фестивалу.

 

Фестивал у петак, 31. маја у 19 часова отвара документарни видео Желимира Жилника „Међу људима: Живот и глума“ који прати глумце аматере који су учествовали као протагонисти у Жилниковим филмовима, као што су Марбле Асс, Стара школа капитализма, Тврђава Европа, Пионири малени…, Пирика на филму, Рани радови, Црни филм, Седам мађарских бајки, Кенеди се жени…

 

Након пројекције овог филма биће приказан кратки аустријски филм Матијас у режији Кларе Штајн који је добио специјалну награду на Мерлинка фестивалу у Београду, а прати младог транс мушкарца који покушава да усклади свој нови идентитет у односу на његову девојку и посао.

 

У 21 час биће приказан још један аустријски филм. У питању је „Ја, животиња“ у режији Катарине Мукштајн о контрадикторним силама које воде наше животе: жеља, страст и разум. Филм је премијерно приказан на Берлиналу прошле године, а у Цириху је награђен као најбољи играни филм са немачког говорног подручја.

 

Програм у суботу, 1. јуна почиње у 18 часова вођењем кроз изложбу Нежне стратегије отпора Роберта Сабо Бенкеа, пореклом из Новог Кнежевца, а који је почетком деведесетих одабрао Будимпешту као базу и сцену своје уметничке праксе. Изложба представља пресек кроз његов тридесетогодишњи рад и артикулише се кроз три тематске целине: The Place, The Self, The Other.

У 19 часова биће приказан амерички документарац Скоти и тајна историја Холивуда у режији Мата Тирнауера. У питању је портрет необуздане холивудске легенде Скотија Боверса, чији мемоари су забележили деценије које је провео испуњавајући сексуалне жеље филмским звездама.

Након пројекције овог документарца биће приказани кратки филмови „Сисак“ из Индије у режији Фараза Арифа Ансарија који је освоји НоиззМакер награду за филмску храброст и „Зид“ из Србије у режији Бранислава Костића који је освојио специјалну награду на Мерлинка фестивалу у Београду.

 

У 21 част биће приказан вишеструко награђивани амерички филм „1985.“ у режији Јена Тана који је своју премијеру имао на SHSW фестивалу. Филм прати младића који крије своју сексуалну оријентацију и који се враћа у породични дом за празнике како би нешто саопштио својој конзервативној породици.

 

Програм у недељу, 2. јуна почиње пројекцијом бразилског документарца „Тренифег“ у режији Кика Гоифмана и Клаудије Присиле, који је добио награду за најбољи документарни филм на Мерлинка фестивалу у Београду и на Берлиналу. Документарни филм који прати МЦ Линн Да Qуебрада, црну транс жену, извођачицу и активисткињу која живи у сиромашном делу Сао Паола. Њени електризирајући наступи (са пуно голотиње) се храбро боре са бразилским хетеро-нормативним мачизмом.

 

Између пројекција биће приказани награђивани кратки филмови, бугарски „Брак“ у режији Славе Дојчевске који је добио главну награду жирија Мерлинка фестивала у Београду, израелски „По двоје од сваке врсте“ који је добио награду за најбољи анимирани филм и „Најбољи моменат“ који је добио награду публике.

 

У 21 час биће приказан бразилски филм „Тврдокорна фарба“ у режији Филипеа Матзембахера и Марција Реолона који је добио награду за најбољи играни филм на Мерлинка фестивалу у Београду и Теди награду на Берлиналу. Радња филма дешава се у бразилском граду Порто Алегре на југоистоку земље и фокусира се на социјално неприлагођеног младића који излази из своје љуштуре само током наступа у чет румовима када се скида и маже своје тело неонским бојама.

 

Фестивал је реализован уз подршку Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије као део програма „Спровођење антидискриминационих политика у Републици Србији за 2019. годину“ и Градске управе за културу Града Новог Сада.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 28 мај 2019 11:29

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија