Кућа Добрих Вести

Login

Први национални Претраживач културног наслеђа Србије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

evertythingpossibleПретраживач културног наслеђа је национални пројекат у области дигитализације, који је омогућио да сва покретна и непокретна културна добра, као и мапа споменика и установа културе у Србији, буду представљени на јединственом порталу – www.kultura.rs.

 

Пројекат је покренуло Министарство културе и информисања уз подршку компаније Мајкрософт Србија.

 

Идеја је да претраживач у будућности допринесе научно-истраживачком раду, образовању, туризму, промовисању културног наслеђа и културној делатности.

 

У националном претраживачу налазе се и подаци из пет музеја Републике Српске.

 

Промоција је одржана у Историјском архиву Новог Сада, а том приликом је помоћник министра за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва Дејан Масликовић рекао: "Претраживач културног наслеђа урађен је на основу примера добре праксе која је успостављена у Финској и Италији, а захваљујући подршци Мајкрософта развијена је платформа која ће на добар начин одговорити актуелним изазовима дигитализације у култури".

 

Директор компаније Мајкрософот Жељко Вујиновић додао је да је рад на овом пројекту почео пре две године. Изразио је задовољство због резултата.

 

Претраживач културног наслеђа не нуди само представљање наших културних вредности, већ нуди и едукацију и на најбољи начин даје пресек онога што чини наш национални идентитет - исталао је Вујиновић.

 

Промоција Претраживача културног наслеђа биће одржана и у Београду, Нишу, али и у другим градовима Србије.

 

Извор: еКапија/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 29 мај 2019 10:58

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија