Кућа Добрих Вести

Login

Тридесет година дипломатских односа Србије и Кореје

Оцените овај чланак
(2 гласова)

morekinezОва године је веома посебна и значајна и за Србију и за Кореју пошто се током 2019. обележава 30. годишњица дипломатских односа између двеју држава, истакао је у Београду амбасадор Републике Кореје у Србији Чое Хјонг чан.

 

Амбасадор Чое. је навео да је јавност у обема земљама сведок да су „обе наше владе уложиле велике напоре у циљу продубљења и проширења наше сарадње на многим пољима као што су области политике, економије и културе.“

 

Амбасадор Чое је говорио на традиционалном пријему за економске партнере Амбасаде и њеног комерцијалног оделења, Канцеларије Корејске агенције за промоцију трговине и улагања (KOTRA).

 

Амбасадор је изразио уверење у нове успехе у наредних 30 гордина, у заједничком корачању према “одрживом миру и стабилности и већем економском напретку наше две велике земље на основу снажног међусобног поверења.”

 

У говору је амбасадор Чое казао:

 

Даме и господо, добро вече!

 

Пре свега, желим најсрдачнију добродошлицу свима који сте нам се данас прикључили. Ово вече је веома посебно јер су овде окупили сви партнери Амбасаде Кореје и КОТРА, нарочито они који су показали снажну подршку и допринос повећању економске сарадње између Кореје и Србије. Велико нам је задовољство и част што сте данас сви овде.

 

Као што многи од вас већ знају, 2019. означава 30. годишњицу дипломатских односа између Кореје и Србије. У том смислу је ова година веома посебна и значајна, како за Србију тако и за Кореју. Сведоци смо да су обе наше Владе уложиле велике напоре ради продубљења и проширења узајамне сарадње у многим пољима као што су политичка, економска и културна област.

 

Представићу вам неке примере сарадње

 

- Пре око месец дана, министарка иностраних послова Кореје Канг посетила је Србију поводом 30. годишњице. Током консултација са премијерком Брнабић, министром иностраних послова Дачићем и министром унутрашњих послова Стефановићем, истакли су задовољство све повољнијим односима између наше две велике земље и договорили да удвоструче напоре у циљу даљег развоја наших веза.

 

                                    lasignatureeee

 

- Наша активна сарадња на пољу електронског управљања такође се наставља. Тесно сарађујемо са канцеларијом за ИТ и Е-управљање у погледу Центра за податке и других пројекте везане за електронско управљање за које се надамо да ће повећати ефиксност администрације Владе Србије и квалитет живота грађана Србије. Управо јуче, позван сам на свечаност отварања центра за податке у Крагујевцу. Било ми је велико задовољство и част да још једном уверим у руководство и визију премијерке Брнабић и др. Јовановића за успешно испуњење мисије дигитализације и успостављања електронског управљања.

 

- Прошлог марта, председник Корејске комисије за поштену трговину је први пут посетио Србију како би са начелником Обрадовићем био заједнички домаћин на семинару и проширио области наше сарадње на поља регулисања монопола и закона о заштити конкуренције. Надам се да ће сарадња на овим пољима помоћи Србији да се боље спреми за улазак у Европску унију;

 

- Делегација Канцеларија Корејске царине и једне сродне агенције посетила је и боравила месец дана у Београду како би подржала модернизацију царинског система у Србији;

 

- Наше две Владе преговарају о билатералном споразуму о унапређењу и заштити улагања.

 

Очекујемо скоро закључење преговора како би компаније из обе земље могле боље да заштите своје пословне активности у оквиру одговарајућег законског оквира;

 

Заправо, од недавно присуствујемо значајном тренду повећања економске сарадње међу нашим земљама. Ракао бих да свако од вас представља јасан доказ ове сарадње.

 

Корејске инвестиције у Србији повећавају се не само у обиму већ и по подручју.

 

- Корпорација Јура је најстарији и највећи корејски инвеститор у Србији. Запошљава више од 7.000 локалних радника у пет фабрика у Рачи, Нишу и Лесковцу.

 

- Огранак Лаки Голдстар (LS) групације Superior Essex отворила је нову фабрику у Зрењанину уз присуство председника Вучића;

 

- Elias Eco, део Јонгсанг (Youngsan ) групеса седиштем у Аустрији, пионир је у новом пословању у Србији на пољу система еколошке прераде индустријског отпада:

 

- Auntex планира да покрене производњу индустријских рукавица у Србији;

 

- Ханкук тајер (Hankook Tire), најбоља компанија за производњу гума у Кореји, недавно је отворила маркетингшки огранак у Београду.

 

Све већи број Корејских компанија показује велико интересовање и очекивања за нова улагања и пословне могућности у Србији пошто она поседује велики потенцијал за привлачење страних директних инвестиција. Надам се да ће више корејских инвестиција бити остварено у различитим областима, уз сталну помоћ средишње и локалних власти Србије.

 

Поврх тога, у Србији такође расте интерес за корејске производе и тржишта.

 

- Верујем да уживате у корејским електронским производима попут Самсунгових паметних телефонс и LS телевизора. Неки од вас можда имају Хјундаи и Киа аутомобиле који су широко заступљени на српском тржишту.

 

- Уз то, К-лепота је све популарнија област у којој су српске компаније заинтересоване за ширење свог пословања.

 

Амбасада је прошлог априла организовала догађај посвећен К-лепоти у сарадњи са DM како би српске компаније и грађанство могли да искусе малу, али веома импресивну моћ К-лепоте.

 

prijemkoreja

Такође су биле четири корејке трговинске делегације сачињене од преко 30 компанија. Имали су пословне Б2Б састанке са више од стотину српских компанија. Активно су истраживали могућност проширења трговине у различитим областима, од пољопривредне механизације до ИТ роба и производа одбрамбене индустрије. Многи људи из српских компанија који су се састали и разматрали могућности пословања са корејским компанијама су, такође, овде са нама.

 

   - Напоменуо бих да ће Амбасада, уз финансијску помоћ KOICA (Корејска агенција за међународну сарадњу), донирати Војној болници Србије високо-технолошку корејску медицинску опрему. Надамо се да ће бити од користи пацијентима којима је потребна и проширити нашу пословну сарадњу и на поље медицинке индустрије.

 

Даме и господо,

 

Не могу да споменем имена свих наших партнера једно по једно, али бих још једном желео да нагласим искрену захвалност свима који сте били нераздвојан део у претходно поменуте сарадње између Кореје и Србије. Без ваше снажне подршке и помоћи, не би могли да остваримо оно чему смо били сведоци у протеклих 30 година.

 

Истовремено, уверен сам да ћемо бити сведоци нових успеха у наредних 30 година и даље, уз вашу континуирану подршку и сарадњу.

Амбасада Кореје и КОТРА у Србији остаће ваш снажан партнер. Заједно са вама ћемо корачати према одрживом миру и стабилности и већем економском напретку наше две велике земље на основу снажног узајамног поверења.

 

Молим вас придружите ми се да здравимо трајном пријатељству између Кореје и Србије.

 

(Нaставља се)  

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 09 август 2019 14:30
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија