Кућа Добрих Вести

Login

Иницијатива 1 % за културу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

asicijacijakulturaaaaaaДа ли је могуће културу посматрати као озбиљнијег буџетског играча?

 

Центар за емпиријске студије културе Југоисточне Европе (ЦЕСК) у сарадњи са Асоцијацијом НКСС спровео је истраживање о издвајањима за културу у земљама у региону и њиховим градовима.

 

Резултати истраживања показују да су укупни буџети Републике Србије и Града Београда други највећи у региону, али да су, процентуално, издвајања за културу и Србије и Београда нижа него у свим другим државама и свим другим главним градовима региона, саопштила је Асоцијација Независна културна сцена Србије.

 

У жељи да се овакво стање системски мења, група актера са домаће културне сцене покреће иницијативу за промену политике финансирања културе у Србији и захтева да издвајање за културу у Буџету Републике Србије буде минимално 1%.

 

Овај проценат узима се као препорука међународне организације УНЕСЦО, чиме се обезбеђује минимални буџетски подстицај за развој савременог стваралаштва и очување наслеђа кроз учешће сва три сектора. Кампањом чији је крајњи циљ стицање услова за остварење 1% издвајања за културу, оваква иницијатива жели пре свега да утиче на увођење јасних и транспарентних процедура које би омогућиле одговорно управљање и дистрибуцију јавних средстава у култури али и укључивање свих актера у култури у процесе доношења одлука о управљању јавним буџетом али и другим јавним ресурсима у култури.

 

Петицијом „Сви за 1% - 1% за све”, отвореном за потписивање прошлог петка, позвана је шира јавност да подржи захтеве који ће званично бити упућени и ресорном Министарству културе иинформисања, кабинету председнице Владе и Савету за креативне индустрије, као и Министарству финансија.

 

Иницијатива која за сада окупља различите актере са домаће културне сцене, у наредној недељи организује и јавни разговор на тему финансирања културе у Србији чији је циљ упознавање с могућностима планирања буџета у овој области, механизмима и алатима који би омогућилитранспарентније управљање и дугорочна улагања у реформу постојећег културног система.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 22 октобар 2019 11:40

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија