Кућа Добрих Вести

Login

Добитници признања “Културни образац”

Оцените овај чланак
(4 гласова)

kusturiricaaaaaМинистар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић уручио је 26. децембра у Југословенској кинотеци признање “Културни образац” установама и појединцима за посвећени рад у корист културе.

 

“Културни образац” добили су и: Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, Градска управа Врање, Дом Јеврема Грујића, Јован Маљоковић, Балкан салса бенд, Народни музеј Крушевац, Народни музеј Лесковац, Научно-истраживачко удружење “Милутин Миланковић”, Општина Бајина Башта, Основна школа “Милан Благојевић” Лучани, Установа за новинско-издавачку делатност “Панорама”, Позориште “Тоша Јовановић” у Зрењанину и Савез гуслара Србије.

 

У име појединачних добитника, присутнима се обратио Никола Рацков, а у име установа културе Славко Максимовић из Удружења “Милутин Миланковић”.

 

Додели признања “Културни образац”, присуствовали су и потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и председник Српске академије наука и уметности академик Владимир Костић.

 

Министар културе је то приликом истакао да многи вредни људи чији рад у области културе остаје за широку јавност невидљив заслужују посебну пажњу и да “Културни образац” представља настојање МКИ да те вредне посленике истакне и подстакне да наставе своје залагање у срединама где живе.

 

“Сваки од вечерашњих добитника овог скромног признања јесте бисер српске културе. Овогодишњи лауреати признања ‘Културни образац’ су људи и установе који су радом, непрестаним трудом превазилазили стандарде струке и просечне стандарде нашег друштва”, рекао је Вукосављевић.

 

Удружење Адлигат један од лауерата

 

Удружење Адлигат, које је једно од лауерата, се брижно стара о више од два милиона предмета од чега више од милион књига, 40 легата значајних људи и материјале од прворазредног значаја за српску културу.

 

Између осталог ово удружење чува рукописе Милована Глишића, писма Саве Шумановића и Милоша Црњанског, велики део архива Михаила Петровића Аласа и Уроша Предића... Адлигат је основан на темељу Породичне библиотеке Лазић која је за јавност први пут отворена 1882. године. Педесет и троје књижевника и интелектуалаца придружили су се овом удружењу и поверили му на чување своје архиве и легате. Међу њима су Милован Данојлић, Перо Зубац, Миодраг Павловић, Петер Урбан, Срба Игњатовић, породице Леко, Бешевић, Жигон...

 

Удружење Адлигат помаже и другим институцијама па је само у претходних пет година у оквиру акције "Милион књига за Србију" у сарадњи са САНУ и Удружењем књижевника Србије, Српским књижевним друштвом и Општином Вождовац поклонило пола милиона публикација које су отишле у више од 300 библиотека, школа, болница...

 

Адлигат је својим радом такође значајно допринео унапређењу међународне сарадње представљајући Србију на најбољи могући начин у више од двадесет држава од Јужне Америке, преко Африке до Азије, предавањима, изложбама и успостављањем дугорочне сарадње са институцијама и интелектуалцима широм света.

 

"Част нам је да је и наш рад и труд препознат од стране Министарства културе. Ову награду схватамо као обавезу да наставимо да радимо посвећено, искрено, упорно, свакодневно дајући свој максимум, често и више од тога. Душан Радовић је казао да неморате бити бољи од других, требате да будете само најбољи што можете, и ми се тог савета чврсто држимо", каже Виктор Лазић, председник Адлигата.

 

Министар Вукосављевић је награду уручио Браниславу Лазићу, потпредседнику Адлигата који је тим поводом изјавио: "Србија није увек знала да цени најважније што има, а успостављање ове награде је мали али важан корак ка нашој колективној промени на боље. Тапшање по рамену је лепо и корисно; даје снагу и елан. Па ипак, верујемо да свака награда треба да буде пропраћена и другим врстама подршке. Култура не сме увек бити просјак. Неопходно је да држава издвоји више новца за културу, неопходно је да за суштински важне пројекте не морамо увек да се робинзонски сналазимо. Само тако ћемо сви ми моћи да у свом раду дамо максимум, а на општу корист наше земље и народа."

 

Извор: Кућа добрих вести/Министарство културе и информисања


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија