Кућа Добрих Вести

Login

Најбољи начини како да покажете запосленом да га поштујете

Оцените овај чланак
(2 гласова)

oficeeeeeeБез обзира које послове људи раде, њихов положај или плату, свако жели да буде поштован од компаније и надређених због напора који улаже.

 

Иако је најбоље да се током целе године цеени рад запослених, период празника је одличан повод да послодавац ода поштовање према радницима, њиховим напорима и резултатима.

 

CNN доноси неколико савјета менаџерима којим ће на најбољи начин показати поштовање према својим подређеним:

 

Будите флексибилни са радним распоредом

 

Празницима су радници јако заузети и ван канцеларије, због приватних обавеза и припрема за нерадне дане, тако да би шефови то требало да препознају и подрже. “Посебно када се ради о распореду обавеза”, сматра Деб Боелкес, аутор пословне брошуре о томе како створити најбоље мјесто.

 

Попуштање у распореду може значити пуштање запосленог раније с посла, да се брине о ласт-минуте куповини. Такође је паметно омогућити раднику да задате обавезе одради од куће (тамо где је то могуће) и тако им уважи приватне потребе. Верујте, прави радник ће то ценити и дати све од себе да обавезе заврши баш као да је у канцеларији.

 

Неке компаније свим радницима дају један или два слободна дана око празника, док друге могу затворити канцеларије за седмицу између Нове године и Божића, јер се потребан посао може одрадити од куће.

 

Напишите поруку захвалности

 

Новогодишњи коктели или остале врсте дружења су одлична прилика да се захвалите радницима. Ипак, треба имати на уму да је сваки запослени дао појединачне доприносе – опипљиве и нематеријалне – успеху ваше организације. Тако би директни менаџери могли да размотре писање личне поруке сваком члану тима, препознајући његов допринос и изразити добре жеље за њихову породицу.

 

Порука може бити једноставна попут: “Пуно Вам хвала што сте дали допринос успеху нашег пројекта. Надам се да ћете имати предиван одмор са (име супруга/супруге) и децом.”

 

“То су оне ствари које значе да је менаџер стварно обраћао пажњу и да цени допринос запосленог”, казао је Боелкес.

 

Дајте мали поклон

 

Директорима се савјетује да члановима свог тима подијеле мале, персонализоване поклоне на крају године. То је савршен гест.

 

Ако дајете поклон у готовини, попут поклон картице, немојте је везати за рачун компаније, јер трошкови могу бити третирани као опорезовани приход запосленом.

 

Не заборавите раднике на даљину

 

Све више компанија има запослене које раде на даљину, не гледају се. Ипак, постоји више начина да празнично расположење подијелите и са њима.

 

На ФлексЏобсу, мјесту за објављивање послова за оне који траже рад на даљину, извршна директорица Сара Сутон рекла је да је компанија ове године спонзорисала празнични ручак видео-конференцијом, при чему су сви купили свој омиљени оброк. Поред тога, компанија ће платити за све празничне ручкове члановима тима који живе близу један од другог, а који желе да буду заједно.

 

Фирма радницима на даљину омогућава и да одаберу једну од пет непрофитних организација којима ће компанија извршити донацију у њихово име.

 

Протеклих година ФлексЏобс је организовао размјену колачића – сви који желе испећи колачиће могу их послати једни другима. “Кад год приђем благодатима и погодностима за изградњу културе у фирми, размишљам о ономе шта бисмо ми направили у канцеларији, на лицу места и спровели то. И обично људи доносе колаче у канцеларију”, рекла је Сутон.

 

Она је и заговорница слања пакетића с омиљеним посластицама радницима који раде ван канцеларије. То је нешто што је ФлексЏобс већ радио за Ноћ вештица.

 

“То се јако цеени”, навела је Сутон.

 

Покажите бригу за децу током дружења

 

Према последњем истраживању Challenger, Grey & Christmas, три четвртине компанија изјаснило је како ове године приређују празничну забаву. За запослене с малом децом, присуствовање таквим догађајима може значити главобољу због бриге о деци. Имајући то у виду, Пејпал од средине децембра до јануара организује девет празничних забава за за своје особље и додаје додатну погодност: брига о деци.

 

“Уз то обично иде и финансијско и логистичко оптерећење (за родитеље). Стога смо тај терет хтјели уклонити”, рекла је Кели Дикесон, виша менаџерка програма бенефиције на Пејпалу.

 

Бесплатне услуге чувања деце кући и на лицу места, у компанији током окупљања нуди и фирмаBright Horizons. Дружења обично одржавају у хотелима, па запослени који желе да преноће могу добити и снижену цеену, а Bright Horizonsће послати некога да чува децу у хотелској соби за врееме забаве.

 

Пређите границу очекиваног

 

Ако вам то компанија може приуштити, немојте се бојати повремено “прекршити правила”. Велики неочекивани бонус или плаћени годишњи одмор одлични су начини да послодавци искажу захвалност и задрже своје најбоље запослене. Вероватно ће га памтити заувек.

 

St. John Properties, агенција за некретнине у Мериленду, ове је године све запослене одвела на пут ван државе и покрила комплетне трошкове. Тада је директор изненадио све који су радили за компанију с 10 милиона долара вриједних годишњих бонуса – што је у просеку износило 50.000 долара по особи – тако се захвалио свима што су помогли да компанија достигне рекордне резултате.

 

Немојте гњавити запослене кад су ван посла

 

Ако ваша компанија доста ради преко е-маилова, замислите колико би било освјежавајуће за запослене да их поштедите претрпаног инбокса током празника.

 

Боелкес предлаже да кажете свом тиму: “Мој поклон за вас је да ме нећете чути током празника. Али ако ја требам вама, ту сам.”

 

 

Извор: Investitor.me


Последњи пут измењено петак, 27 децембар 2019 14:38

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија