Кућа Добрих Вести

Login

Одмор у сеоској идили

Оцените овај чланак
(3 гласова)

selors343434Села у рудничко-таковском крају све више привлаче туристе, који желе да уживају у сеоској идили, у амбијенту шума, цветних ливада и воћњака.

 

Свако ко се одлучи да побегне од градске вреве, од ужурбане данашњице, одлучи се за места ушушкана и скривена, омеђена брдима и планинама, изворима и рекама, а баш таква су села у горњомилановачкој општини и баш таква су домаћинства у овом крају која нуде смештај гостима из целог света.

 

Међу најпознатијим домаћинствима која се годинама уназад баве сеоским туризмом су: "Рајски конаци" - Леушићи, Еко-село Коштунићи, Кућа "Три храста" - Клатичево, Етно--село "Трбовић" - Озрем, Етно-кућа "Завичај" - Трудељ, Апартмани "Мијаиловић" - Гојна Гора, Вила "Мелодија" - Грабовица, Вила "Милица" - Трудељ, Домаћинство Босе Дамљановић - Коштунићи, Домаћинство Стојке Обрадовић - Коштунићи, "Етно-домаћинство - Станковић" - Клатичево, Туристичко домаћинство апартмани "Градови" - Рудник, Сеоско туристичко домаћинство "Вила Бојана" - Рудник, Сеоско туристичко домаћинство "Лозањска тераса" ...

 

"Рајски конаци" смештени су на пола пута од Такова и Милошеве Добриње, основали су их отац и син, Радиша и Зоран Јевтовић на својој дедовини и претворили их у оазу мира у коју долазе веома угледни гости: спортисти, глумци, политичари, амбасадори... То је домаћинство са великим двориштем пуним разноликог цвећа и дрвећа, које је више пута проглашено најлепшим на територији општине Горњи Милановац.

 

У дворишту се налази неколико старинских кућа, реновираних у етно-стилу. Гостима су на располагању три зидана вајата са кухињом и купатилом и апартмани у две куће. Смештај се издаје током целе године. Домаћин нуди преноћиште, пун пансион за више од пет гостију, као и могућност самосталног спремања хране. Храна се служи у трпезарији у коју се може сместити 15 особа. Могућ је обилазак околине и упознавање са богатом историјом овог краја. На удаљености од три километра налази се река Чемерница и ресторан "Плажа" који поседује базен за купање.

 

Домаћинство је задржало аутентичност српског села с почетка 20. века. Млекаре, качаре и магазе адаптиране су у стамбене објекте.

 

„Оно што је било млекар, где су жене остављале млеко и сир, сад је то апартман, оно што је била качара за воће сада је то сала за састанке, оно што је било штала за краве сада је велнес центар, тако да нудимо одмарање, шетњу, нема музике, буке“, рекао је Зоран.

 

У домаћинству старом читав један век мир за душу поред домаћих проналазе и страни туристи. Сеоско газдинство члан је удружења "Соул фуд", које је настало у Италији и за циљ има да валоризује храну ситних локалних произвођача. Концепт је такав да жене које живе у околини могу пласирати своје производе кроз газдинство Јевтовића. Домаћа храна оставља изузетан утисак на госте, а на менију предњаче кувана јела које спремају домаћице.

 

Извор: Новости


Последњи пут измењено субота, 28 децембар 2019 21:14

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија