Кућа Добрих Вести

Login

СЛАВИ ДУША: Светски дан поезије 2023

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sveDKFDJFKDJFKСветски дан поезије 2023. обележен је данас у организацији Културног центра Београда, а пажња је посвећена односу и прожимању света поезије и света рада.

 

Две године након што је 1999. године УНЕСКО прогласио 21. март Светским даном поезије, КЦБ је, ослањајући се на сопствену али и укупну традицију организације песничких програма у Београду, у сарадњи са песникињом Дубравком Ђурић започео манифестацију посвећену савременој поезији која је врло брзо прерасла у међународни песнички фестивал.

 

Централни део програма одржан је данас а чиниле су га две трибине које су одржане у простору галерије Артгет КЦБ.

 

Прва трибина је одржана под мотом Дана поезије: „Поезија као рад, рад у поезији“.

 

На другој трибини Јелена Богавац, Јоана Кнежевић, Злата Коцић и Ениса Успенски разматрале су поезију Јелене Шварц кроз представу „Чудо Лавинија“.

 

У завршници манифестације Светски дан поезије, уз сарадњу са фондацијом Хартефакт и партнерима из четири земље, организатори из КЦБ-а су покушали да приближе савремену поезију младима, наставницима и локалним заједницама, као и да представе развој нових перформативних поетских форми.

 

Књижевни конкурс Новица Тадић за младе песнике

 

Завод за проучавање културног развитка (ЗАПРОКУЛ) расписао је, на иницијативу Министарства културе Србије, а поводом Светског дана поезије, књижевни конкурс "Новица Тадић" за младе песнике.

 

Конкурс је расписан у знак сећања на песника Новицу Тадића, чији је опус "обележио српску поезију на размеђу 20. и 21. века и чији ауторски статус превладава све поетичке и друге поделе на актуелној књижевној сцени", а у циљу подстицања стваралаштва младих песника на српском језику. Конкурс је први пут расписан 2018. године.

 

Право учешћа имају песници који у тренутку расписивања конкурса нису навршили више од 35 година живота и који пишу на српском језику, без обзира у којој држави живе.

 

Необјављене рукописе песничких збирки, обима до 80 ауторских страница, аутори треба да доставе искључиво електронском поштом, у ПДФ формату са назнаком: Конкурс "Новица Тадић".

 

Радови се потписују шифром, на првој страни рукописа, изнад наслова збирке. Уз документ са рукописом, уз исто електронско писмо, аутори у Њорд формату треба да доставе решење шифре, са следећим подацима: шифра, име и презиме, адреса, број телефона, електронска адреса и година рођења. Шифра може представљати реч, фразу, синтагму или комбинацију бројева и бирају је сами аутори.

 

Аутор на конкурс може послати само један рукопис. Раније објављивани и награђивани радови, радови ранијих добитника награде "Новица Тадић", појединачне песме, избори из претходно објављиваних збирки песама, некомплетне пријаве и радови потписани именом и презименом уместо шифром неће бити узимани у обзир.

 

Рукописи ће члановима комисије бити прослеђени под шифром, без података о њиховим ауторима. Петочлана комисија ће прегледати све приспеле радове и изабрати један рукопис, а резултат конкурса ће бити објављени најкасније до 17. јула 2023. године, дана рођења Новице Тадића.

 

Добитник ће бити награђен плакетом са ликом Новице Тадића, објављивањем награђеног рукописа у оквиру едиције Присуства, названој према првој песничкој збирци Новице Тадића, покренутој у оквиру издавачке делатности ЗАПРОКУЛ-а, као и новчаним износом, који ће бити исплаћен у виду накнаде за награђени рукопис у износу од 100.000,00 динара.

Рок за слање рукописа је 24. април 2023. године.

 

Рукописи се шаљу искључиво на електронску адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

 

Додатне информације могуће је добити путем електронске адресе Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на телефон 011 2637 565.

 

Извор: Кућа добрих вести/SEEcult.org


Последњи пут измењено уторак, 21 март 2023 23:56

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија