Кућа Добрих Вести

Login

ГетеФЕСТ у Београду, Новом Саду и Нишу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

GеtevestiiiiiЈеданаесто издање филмског фестивала ГетеФЕСТ, у организацији Гете-Института и Културног Центра Београда, уз подршку амбасаде СР Немачке, одржаће се у децембру у Београду, Новом Саду и Нишу.

 

На овогодишњем фестивалу под слоганом „Љубав је незаустављива“ биће приказано седам немачких савремених филмских остварења.

 

Београдски програм ГетеФЕСТ-а одржава се од 8. до 11. децембра у Културном центру Београда, нишки програм у Cineplexx Ниш од 10. до 13. децембра, док ће у Новом Саду програм бити одржан од 19. до 22. децембра, у Културном центру Новог Сада.

 

Франк Бауман, директор Гете-Института Београд, поводом 11. издања фестивала је изјавио: „Управо у овим тешким временима филмови могу да буду важнији него икад, јер отварају просторе за другачије животне реалности и осветљавају и критичне теме. Могу да дају глас оним људима чије присуство у нашим друштвима често ни не примећујемо. Међутим, филмови су и поезија. Лојалност и издаја, љубав и смрт, снови, пријатељство, домовина. Прошлост и будућност: ових седам филмова, чија је селекторка као и ранијих година Сунчица Шидо, показују шта покреће људе у целој Немачкој“.

 

Сунчица Шидо, координаторка програма културе Гете-Института, као специфичност овог издања истиче: „Неизвесност одржавања програма културе поново постаје једна од горућих тема. Упркос томе, у благој миграцији ка децембру, ГетеФЕСТ нас и ове филмске, још увек, јесени води кроз различита раздобља немачке историје до историје данашњице. Чешће него раније из женског угла. И поред феминистичких окосница претходних издања ГетеФЕСТ-а, овог пута је у програму заступљена готово половина редитељки, док се редитељи у својим филмовима баве често експлицитно феминистичким темама. Из тог оквира излази једино нови филм Андреаса Клајнерта, неизоставан у овогодишњој селекцији смотре нове немачке филмске продукције, који осваја девет берлинских Лола“.

 

Фестивал отвара филм редитеља Андреаса Клајнерта “Драги Томасе”, омаж Томасу Брашу, изузетно узбудљивој стваралачкој личности на уметничкој мапи Источне и Западне Немачке - правом анархисти који провоцира друштво.

 

Филм “Кокон” Леони Крипендорф, заједничка је пројекција Мерлинке и ГетеФЕСТ-а на овогодишњем издању, када се у филмски бурном децембру преклапају два партнерска филмска фестивала. Овај лезбејски комплексни цоминг оф аге филм, о врелом лету 2018. на Котбусер Тору у Кројцбергу и првим љубавним искуствима четрнаестоогодишње Лоре, премијерно приказан на Берлиналу 2020. у програмској секцији Генерација.

У филму “Јок”, у 15 сцена живота једног пара, не ради се, према редитељу Дитеру Бригеману, ни о чему, осим о ономе што чини живот са или без деце, у или ван односа. Филм приказује цајтгајст миљеа урбаних, образованих, либералних левичара.

 

“Сви причају о времену”, нова и свежа немачка феминистичка трагикомедија, дебитантски је филм и дипломски рад Анике Пинске на Немачкој академији за филм и телевизију у Берлину. Прецизна и паметна друштвена драма о идентитету, пореклу и дому формирана је око жена различитих генерација, образовања и стилова живота.

 

“АЕИОУ”, нови филм редитељке Николет Кребиц са поруком да је љубав као сила природе незаустављива, још један је из такмичарског програма Берлинала, и приказује љубавну причу између шездесетогодишње Ане (Софи Ројс) и момка од 17 година (Милан Хармс). Ово је веома слојевит филм, у назнакама, у лекцијама о животу и љубави, у чијем центру је женска пожуда против друштвених норми.

 

У филму “Рабије Курназ против Џорџа Буша” редитељ Андреас Дрезен и сценаристкиња Лајла Штилер успевају да створе политички трилер и топао портрет једне темпераментне жене. Истинита прича о праву и арбитрарности - јер борба мајке за сина кога, због сумње на тероризам, муче у Гвантанаму, јесте борба за демократију и протокол њеног неуспеха.

 

Још један дебитантски филм, остварење Оливера Краха “Девојке из рушевина: Прича Шарлоте Шуман”, тежи томе да послератне године у Немачкој садржински и формално исприча у новом кључу. Наратив се везује за еманципацију жена и сексуалну револуцију, а филм се труди да разбије конвенције нарације и виђеног.

 

ГетеФЕСТ одржава се од 2012. године и представља пресек савремене немачке кинематографије из актуелне године. Програм је традиционално окренут награђиваним и најбољим остварењима са чувеног Берлинала, једног од најзначајнијих светских фестивала ауторског филма.

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено среда, 07 децембар 2022 09:52

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија