Кућа Добрих Вести

Login

Тесла поново осветлио Њујорк

Оцените овај чланак
(1 Глас)

agi-uvodnaЊУЈОРК - У престижном делу Менхетна у "Театру 80" (Theatre 80. St. Marks) на Бродвеју, премијерно је одиграна представа “Тесла” посвећена српском научном великану Николи Тесли, под редитељском палицом Сање Бештић, а по сценарију Шери Грауберт (Sheri Graubert).

У препуној сали тражила се улазница више, иако су организатори два дана претходно саопштили да су све улазнице распродате.
Представа је одржана у петак, 24. маја и трајала је нешто више од сат времена. Приказани су тренуци Теслиног живота од доласка у Њујорк па до његове касне старости, уз занимљиву ретроспективну игру сећања, осећања дилема и агоније који су се прожимали Теслиним животом до његових последњих тренутака.

 


Публика је веома позитивно реаговала на сценарио и глумачку екипу, па су након завршене представе уз громки аплауз који је дуго трајао, сви устали на ноге.
Након одигране представе, публика је имала прилику да упозна глумце и да размени са њима утиске и искуства. Већина је ову прилику дочекала са одушевљењем, па су блицеви севали са свих страна до поноћи, када се журка наставила у локалу на западној страни Менхетна.

Тесла на Бродвеју - глумачка постава на нивоу задатка

Квалитетну глумачку екипу предводили су Џек Димић у улози старијег Тесле, као и Џејмс Ли Тејлор (James Lee Taylor) у улози млађег Тесле. Димић, пореклом из Козарске Дубице, који живи и ради скоро двадесет година у Сједињеним Америчким Државама, истиче да је и поред претходног знања о Тесли научио много о његовом животу и раду припремајући се за улогу.
„Када станете на даске које живот значе, онда настојите да нестанете ви као личност, а да оживите онога кога тумачите. Требало је доста храбрости и преданости да се прикажу Теслине агоније и немири, његова размишљања и да се покаже неправда која га је пратила кроз живот“.
Млади Џејмс Ли Тејлор каже да је знао понешто о Теслином животу и пре него што је добио главну улогу, али истиче да је у четири месеца припрема за представу научио много о спрском генију.

 


Многобројни комплименти, поготово од присутне српске публике, били су упућени писцу сценарија Шери Грауберт из Велике Британије. Похвале су пристизале за сценарио у коме су на изузетно дирљив и објективан начин представљене патње српског народа у Другом светском рату, бомбардовања Београда, Хитлерове игре манипулације и Теслина жеља да помогне своме народу, као и његове агоније због немогућности да оствари исто, услед недостатка новца.
Неке од најемотивнијих сцена су оне у којима Тесла прича о Србији и своме народу који је добар, али често изигран и искориштен од стране оних који имају новац и моћ. Ово је једна од представа која може да се одигра на било којем континенту и пред било ком публиком, а да буде на понос Теслином народу.

Теслина научна фондација – председникова награда Бештићевој

Председник Теслине научне фондације из Филаделфије, Никола Лончар, истиче да је похвално и позитивно за промену видети неутралну и објективну причу о српском народу написану из пера некога ко долази из Велике Британије.
Ова научна фондација из Филаделфије сваке године додељује престижну “председникову награду” ономе ко покаже истакнут и предан рад на очувању и промоцији Теслиног лика и дела.
Ово је награда коју предлаже председник Фондације Никола Лончар, а коначну одлуку усвајају чланови управног одбора фондације.
Прошле године ову престижну награду Теслина фондација је доделила Џејн Алкорн, директорки Теслиног научног центра на Лонг Ајланду за откуп земљишта на коме се налази последња очувана Теслина лабораторија.
Алкорн је, наиме, после више од две деценије борбе за очување лабораторије успела да прикупи новчана средства и откупи земљиште на коме се она налази. Лончар истиче да је ове године једногласно одлучено да се награда уручи редитељки Сањи Бештић.
„Конкуренција је велика, јер се широм света, а поготово на америчком тлу дешава много тога везаног за Теслу. Ми из фондације се искрено надамо да ће Сањина представа бити убрзо приказана пред публиком на српским просторима, а потом обићи и свет, јер Тесла и ова екипа то заслужују. Ми ћемо бити ту да подржимо овакве и сличне пројекте“, рекао је Лончар.
Међу личностима из јавног живота Србије у редовима Театра 80, између осталог, седели су Наташа Јеремић, сликарка Биљана Цинцаревић и Југослав Карић. Подршку свима на пројекту пружио је и директорски тим Телсине научне фондације.

Текст је за "Кућу добрих вести" из Њујорка послала Мирна Момчичевић, портпарол Теслине научне фондације, а фотографије је сликао Сем Мејсон (Sam Mason), такође из ове фондације.

                                                                                                                Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 27 мај 2013 17:33
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија