Кућа Добрих Вести

Login

БОСИФЕСТ – Више од филмског фестивала

Оцените овај чланак
(7 гласова)

BOSIFESTIVALБЕОГРАД - У свету у коме се солидарност и емпатија све више потискују и губе, филмови на овогодишњем БОСИ фестивалу нас, пре свега, упућују да размислимо о тим базичним вредностима хуманог душтва, речи су Маје Милош, редитељке награђиваног филма „Клип“ и селекторке четвртог БОСИФЕСТ филмског фестивала - интернационалне ревије филмова особа са инвалидитетом, које су се после 34 приказана филма, у потпуности потврдиле.

БОСИФЕСТ, који је организовао Хенди центар Колосеум уз подршку Туристичке организације Београда и Канцеларије за младе Градске управе града Београда, одржавао се у Дому омладине у Београду од 5. до 7. јуна. У такмичарском програму учествовало је 14 филмова које ретко можемо да видимо на малим и великим екранима.

Приче које доприносе укључивању особа са инвалидитетом у друштво стваралаца

Играни, документарни и анимирани филмови пристигли су из Канаде, Америке, Европе, земаља из окружења и целе Србије и свима им је заједничко што су понудили приче које пружају драгоцен допринос укључивању особа са инвалидитетом и њихових уметничких и других потенцијала у креативну стварност нашег друштва.
Поред уметничких садржаја, продукција БОСИФЕСТА желела је да прикаже свакодневна искуства и личне проблеме особа са инвалидитетом, однос јавног мњења и социјални и економски положај у којем се такве особе налазе као мањинска, или маргинализована група.
Да би дошао до што квалитетнијих филмова, директор БОСИФЕСТА Дарко Ивић је одржавао сталну комуникацију са ауторима и продуцентима разних филмских фестивала чији су главни актери били особе са инвалидитетом.

Зато је пред жиријем који су чинили Слободан Шијан, Срдан Голубовић и Даријан Михаиловић био тежак задатак. „На БОСИФЕСТ-у смо могли да видимо сјајне филмове о чудесним судбинама који говоре изузетним филмским језиком“, рекао је редитељ Шијан који је присуствовао уручењу награда, последње фестивалске вечери.


Гран при БОСИФЕСТ-а шпанском филму Хромозом 5

 

Гран при фестивала додељен је шпанском филму Хромозом 5 (Cromosoma Cinco), који су режирале Мариа Рипол и Лиса Прам. То је документарна прича о девојчици Андреи која је рођена пре времена, прелепа је али и другачија. Њена мајка, једна од редитељки филма, са сваким новим кадром покушава да открије шта је то чини различитом. Потрага за дијагнозом трајала је готово годину дана. Андреа је изгубила мали део петог хромозома, али је њена мајка пронашла начин да се избори са тим и сагледа живот из новог, оптимистичног угла.
Амерички документарни филм Последњи табу (The Last Taboo) редитеља Александра Фримана награђен је за најбољи сценарио. Ова обузимајућа прича говори о шест особа са различитим инвалидитетима и партнеру једне од њих. То је један од најзахтевинијих филмова за гледаоце јер захтева излазак из зоне комфора како би се размотриле заблуде о инвалидитету, интимности, полу, лепоти и привлачности.

Оболео од дечије парализе – блуз певач и један од највећих текстописаца

Награда за најбољу режију припала је канадском документарном филму Ака Док Помус (Aka Doc Pomus), који су режирали Питер Милер, Вил Хечер и Шерин Фелдер. Џером Фелдер, главни јунак филма, оболео је од дечије парализе, али га кретање на штакама и колицима није омело у томе да постане блуз певач, а касније и да се прослави као један од највећих текстописаца рокенрол музике.
БОСИФЕСТ се приказивањем овако вредних филмова придружује светским фестивалима који се дуги низ година баве искључиво филмовима о особама са инвалидитетом, као и филмовима чији су аутори особе са инвалидитетом.
Кроз програм фестивала нуде се могућа решења за даљи развој демократског друштва и стварање окружења које ће бити приступачно и без баријера за све грађане, а поједини филмови с овогодишњег репертоара приказиваће се широм Србије и гостовати на одређеним фестивалима у Србији и Европи.
                                                                                                                                 Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 13 јун 2013 09:41
Љубисав Панић

ЉУБИСАВ ПАНИЋ  je рођен 1983. године у Лозници. Дипломирао је археологију на Филозофском факултету у Београду. Члан је редакције и новинар магазина Лице улице, где пише текстове о филму, друштвеним и еколошким проблемима. Филмске критике пише за сајт Попбокс, а као филмски критичар и критичар научнопопуларне литературе радио је за магазин Yellow Cab. Његова примарна интересовања везана су за области филма и науке.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија