Кућа Добрих Вести

Login

Десет глумаца који су оживели компјутерски моделоване јунаке

Оцените овај чланак
(1 Глас)

CovernaslovnaБЕОГРАД - Редитељи попут Питера Џексона или Џејмса Камерона уверавају гледаоца у реалистичност дигиталних филмских јунака тако што глумца обуку у одело од спандекса и гомилом камера снимају његове покрете и изразе лица. Затим, у постпродукцији, следи обрада у компјутеру помоћу које глумац може постати било које биће које редитељима падне на памет.

 

Ова технологија, захваљујући којој је глумац Енди Серкис постао планетарно познат као Голум из трилогије „Господар прстенова“, назива се motion и performance capture. Она је омогућила и следећим именима у свету глуме да остваре веома занимљиве и значајне улоге.

 

Бил Нај

 

Дејви Џонс, злокобни капетан из другог и трећег дела филма „Пирати са Кариба“, један је од најфасцинантнијих дигиталних јунака у историји кинематографије. Глумио га је Бил Нај (Bill Nighy), који је око очију и уста носио шминку да би стручњаци за ефекте у постпродукцији правилно урадили преламање светлости, испратили његов шкотски акценат и претворили га у језиво морско створење.

 

                     BillNighy

 

Реј Винстон

 

Редитељ Роберт Земекис желео је да Реј Винстон (Ray Winstone) глуми младог Беовулфа у истоименом филму. Винстон је тада имао преко педесет година, због чега су од његове појаве и глуме искоришћене само фацијалне експресије и покрети, док је за лице и тело епског филмског јунака као модел послужио глумац Алан Ричсон, којег ћемо спомињати и нешто касније. Беовулф је после компјутерске обраде изгледао тако да је Винстона подсетио на изглед каквим је могао да се похвали са осамнаест година.

 

                     RayWinstone

 

Зои Салдана

 

Приликом реализације филма „Аватар“ на специјалним ефектима радило је чак 900 људи. Упркос томе, редитељ Џејмс Камерон остао је веран идеји да само глумац може да креира душу дигиталног јунака. Зои Салдана (Zoe Saldana) је то потврдила фантастичном интерпретацијом Нејтири, коју је спровела у дело на шест пута већој позорници за motion capture снимање од било које друге која је употребљена до тада.

 

                    ZoeSaldana

 

Алан Тудик

 

Приликом снимања филма „Ја, робот“ лутке робота коришћене су само осам пута, док је у свим осталим кадровима посегнуто за дигиталном технологијом. Главну звезду филма, робота Сонија, глумио је Алан Тудик (Alan Tudyk), а комбинација његове сјајне глуме и умећа врсних аниматора обезбедила је филму номинацију за Оскара за најбоље специјалне ефекте.

 

                      alantudik

 

Алан Ричсон

 

Две камере високе резолуције, које су заузимале око једног терабајта меморије дневно, снимале су сваки покрет лица Алана Ричсона (Alan Ritchson), који је у филму „Нинџа корњаче“ глумио корњачу Рафаела. Ричсон је на тај начин, годинама откако је послужио само као скенирани модел за потребе филма „Беовулф“, добио праву дигиталну улогу, коју је поновио и у овогодишњем наставку дечјег филма.

 

                      ALAN

 

Мет Лукас

 

Филм „Алиса у земљи чуда“, као и његов наставак, има сијасет бизарних ликова, а међу њима се свакако издвајају бледи близанци. Њих је у оба филма глумио Мет Лукас (Matt Lucas), при чему је ходао на штулама у великом оделу са маркерима. Лице му је током снимања остало чисто и оно је у постпродукцији дословно ископирано на главе позамашних дигиталних јунака.

 

                   MattLucas

 

Тоби Кебел

 

У филму Warcraft Тоби Кебел (Toby Kebbell) глуми орка Дуротана али, пошто орци не постоје, није био сигуран како би требало да се креће, бори или узима ствари у руке. Кореограф Тери Нотари помогао му је при креирању улоге, иако је Кебел већ имао искуства са motion capture технологијом – у филму „Планета мајмуна: Револуција“ глумио је шимпанзу Коба.

 

                     TobyKebbell

 

Вилијем Дефо

 

Марсовац Тарс Таркас из филма Џон Картер веома је висок, има четири руке и нешто попут кљова на лицу. Вилијем Дефо (Willem Dafoe) се добро помучио док није оживео ово биће. У филму постоји преко 2000 визуелних ефеката на којима су радиле четири компаније, али пре њих Дефо је морао да носи продужетке за руке и хода на штулама, док су помоћни радници држали референце за накнадно креирање додатног пара руку.

 

                    WillemDafoe

 

Ману Бенет

 

Три месеца пре премијере филма „Хобит: Неочекивано путовање“ редитељ Питер Џексон схватио је да Азога, главног негативца филма, ипак не може тумачити глумац са маском и ангажовао је Мануа Бенета (Manu Bennett), познатог из серије „Спартак“, за дитигалну улогу. С обзиром на околности, Бенет се одлично снашао: „Када обучете зелено одело и морате да проширите реалност око себе да бисте постали биће са огромном мишићном масом и висином од осам стопа, то је као када тражите од мршавог дечака да глуми Арнолда Шврценегера на такмичењу Мистер универзум“.

 

                   ManuBennett

 

Ахмед Бест


Нажалост, Џар Џар Бинкс, ванземаљац из филма „Ратови звезда“ толико је иритантан да до данас брани титулу најомраженије појаве у овом филмском серијалу. Ахмед Бест (Ahmed Best), који је улогу прихватио пошто је без ње остао певач Мајкл Џексон, истакао је да му се Џар Џар свидео због изазова (у то време креирање дигиталних јунака био је пионирски посао) и да су га негативне критике веома погодиле.

 

                    Amedbest

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 11 јануар 2017 14:44
Љубисав Панић

ЉУБИСАВ ПАНИЋ  je рођен 1983. године у Лозници. Дипломирао је археологију на Филозофском факултету у Београду. Члан је редакције и новинар магазина Лице улице, где пише текстове о филму, друштвеним и еколошким проблемима. Филмске критике пише за сајт Попбокс, а као филмски критичар и критичар научнопопуларне литературе радио је за магазин Yellow Cab. Његова примарна интересовања везана су за области филма и науке.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија