Кућа Добрих Вести

Login

Прикључите се разноврсном уметничком програму у Шуматовачкој

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1150981  MMM214h6dobrevestiБЕОГРАД– Центар за ликовно образовање Шуматовачка припремио је веома богат и разноврсан програм посвећен уметности, који ће се одржавати током летњих месеци у просторијама центра у Шуматовачкој улици бр. 122 на Врачару.

 

УМЕТНОСТ ЗА НАС ДАНАС

У оквиру програма „Уметност за нас данас – бесплатна предавања историје уметности“, који је намењен старијим од 16 година, биће одржана предавања која обухватају презентације и разговор са полазницима, али и обиласке атељеа, уметника и актуелних изложби.
Програм се реализује уз подршку Градске општине Врачар, а одржава петком од 16 до 18 сати. Предавања води дипломирана историчарка уметности Ксенија Маринковић. Број полазника је ограничен, а заинтересовани се могу пријавити на адреси: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

НА СВЕЖЕМ ВАЗДУХУ СА...

У својој башти на Врачару, Центар за ликовно образовање ће током јуна и јула одржати и програм трибина под називом „На свежем ваздуху са...“. Назив програма подсећа на објекат у ком се данас налази Центар, а који је првобитно изграђен 1931. године као београдска Школа на ваздуху.

Бесплатна предавања, пројекције и презентације водиће стручњаци из различитих области визуелних уметности и културе – Вања Панић, Јован Чекић, Миодраг Шуваковић, Владимир Перић, Милета Продановић, Рајка Бошковић. Уредница је Ксенија Маринковић, која је са Данијелом Ранчић и модератор програма.

У суботу 25. јуна, са почетком у 20 часова, биће одржано предавање на тему „Уметност и телевизија“. Тему ће представити Драгомир Зупанц, редитељ, дугогодишњи познавалац и стваралац телевизијске праксе. Вече је посвећено серијалима школског програма РТС-а о ликовној уметности и презентацији инсерата и примера из емисија „Сликарски правци ХХ века“, уредника Ибрахима Хаџића и сценаристе и водитеља Лазара Трифуновића.

У оквиру вечерњег програма биће приказан и филм „Сећања на Лазара Трифуновића“, који је реализован 1984. године, годину дана после његове смрти. Програм је омогућио видео и филмски архив РТС-а.

Више информација о овом програму, који се одржава једном недељно са почетком у 20 часова, можете потражити на сајту: www.sumatovacka.rs.

Посебну пажњу Шуматовачка је и ове године посветила младима, који још увек могу да се пријаве на две бесплатне радионице, намењене узрасту од 14 до 19 година.

 

ОСНОВЕ УРЕЂЕЊА ЖИВОТНОГ ПРОСТОРА И ФОТОШОПА

У оквиру програма „Дигитални летњи распуст у Шуматовачкој“ биће одржана радионица „Основе уређења животног простора и фотошопа“, сваког понедељка од 10 до 12 часова, среде од 16 до 18 часова и петка од 10 до 12 часова. Радионицу води Вања Додиг, графички дизајнер.

Први део радионице упућује младе на који начин простору у коме живе могу дати лични печат или га освежити и учинити пријатнијим за одмор или рад. Полазници ће имати прилику да науче како да споје модерно и ретро, да науче нешто о врстама и типовима боја, о расвети, тј. како да од идеје дођу до цртежа и практичних решења.

У другом делу радионице полазници ће моћи да науче како да у Фотошопу обрађују различите формате фотографије, ретуширају, едитују, припреме слике за интернет, користе алате, раде са слојевима, четкицом, бојама, филтерима и другим опцијама овог компјутерског програма.

 

БУДИ КУЛ – ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ

Досадашње искуство у оквиру програма Центра за ликовно образовање Шуматовачка показало је да се млади све више интересују и за знање из области калиграфије. Из тог разлога, уз помоћ Секретаријата за спорт и омладину града Београда, и ове године је организована радионица калиграфије под називом „Буди кул-пиши ћирилицом“.

Полазници имају прилику да се сваког уторка и четвртка, од 10 до 14 часова, теоријски и практично упознају са основама калиграфије, науче понешто о пропорцији слова, украшавању текста орнаментима, украшавању почетног слова итд. Радионицу води Јелена Дамњановић, мастер графике.

Пријаве (име и презиме; узраст) за радионице намењене младима, које ће се одржавати до краја августа, могу се послати на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

Извор:Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 23 јун 2016 16:43
Љубисав Панић

ЉУБИСАВ ПАНИЋ  je рођен 1983. године у Лозници. Дипломирао је археологију на Филозофском факултету у Београду. Члан је редакције и новинар магазина Лице улице, где пише текстове о филму, друштвеним и еколошким проблемима. Филмске критике пише за сајт Попбокс, а као филмски критичар и критичар научнопопуларне литературе радио је за магазин Yellow Cab. Његова примарна интересовања везана су за области филма и науке.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија