Кућа Добрих Вести

Login

Очување европске културне баштине: Обнова синагоге у Суботици

Оцените овај чланак
(6 гласова)

sinagogatrifiksnaБЕЧ/СУБОТИЦА - „Европа Ностра”, водећа европска организација која се бави баштином и Институт европске инвестиционе банке су у Бечу, на годишњем конгресу Европске баштине објавили листу седам најугроженијих споменика европске културне баштине на којој се налази и синагога у Суботици.

Изабрани споменици су у озбиљној опасности; неки због недостатка стручности или немара и неодговарајућег чувања и одржавања, и захтевају хитно деловање. Због тога ће спасилачке мисије “Европа Ностре” бити организоване током и након лета, а акциони планови за сваки од споменика биће урађени до краја године.

Насмеши се Суботици

Номинацију за синагогу у Суботици за програм „Седам најугроженијих“ поднела је “Европа Ностра Србија”, удружење грађана које је национални представник “Европа Ностре”, у сарадњи са архитектом Викторијом Алаџић, стручњаком за сецесијску архитектуру града Суботице и великим активистом за очување синагоге и целокупног историјског језгра Суботице у оквиру неформалне групе грађана “Насмеши се Суботици”.

 

 

 

 


Суботичку синагогу пројектовале су мађарске архитекте Марсел Комор и Дежа Јакоб 1902. године. Она је један од најлепших примера сакралне архитектуре “арт нуво” стила у централној Европи. Некада је била духовни дом велике јеврејске заједнице у Суботици, али је након Другог светског рата запостављена и почела да пропада.
Упркос рестаураторским радовима током протеклих неколико деценија, здање је и даље у лошем стању и неприкладно за употребу. Управо стога, међународна експертиза и солидарност допринеће очувању овог архитектонског и културног драгуља Србије.


Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 05 мај 2014 23:10
Снежана Молдован

Рођена исте године кад је у СФРЈ направљен први „еурокрем“, cвесно и успешно одолевам трендовима, чврсто се држећи проверених вредности које немају „рок трајања“.
За више од две деценије рада у новинарству прошла сам „сито и решето“ – од „Вечерњих новости“, „Дуге“, „Радио ТВ ревије“, „Блица“, „Сведока“, бројних таблоида, глоси и бизнис магазина, новинске агенције, радио-станица и портала, до црногорског „Дана“ - јединог медија од ког се не „разводим“ већ деценију и по.
Смисао постојања – борба за истину и правду, проналажење зрнца доброг у свему, „билдовање“ позитивних особина код других, јер – „не дозволите да вам икада неко дође, а да не оде бољи и срећнији“ (Мајка Тереза).
Неизлечиво заљубљена у достигнућа Николе Тесле, Десанке Максимовић, Иве Андрића, Меше Селимовића, Матије Бећковића и Емира Кустурице. Дубоко уверена да у Србији постоје њихови достојни наследници, за којима с’ радошћу неуморно трагам.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија