Кућа Добрих Вести

Login

Aлжирска монодрама “Фатма“ у УК „Вук Караџић“

Оцените овај чланак
(7 гласова)

fatmaaaaБЕОГРАД, 7. новембар – Прва женска алжирска монодрама ,,Фатма“ ће бити премијерно представљена у Београду у среду, 12. новембра у 20 часова у Установи културе Вук Караџић.


,,Фатма“ је дело чувеног алжирког драмског писца и глумца Мохамеда Бенгетафа (1939-2014). Први пут је изведена 23. маја 1990. у позоришту Ел-Мугар у граду Алжиру, а Фатму је глумила Соња (Sakina Mekkiou).


Београдски премијеру „Фатме“ је омогућила Aмбасадa Народне демократске републике (НДР) Алжир у Београду у сарадњи са Друштвом пријатеља Алжира (ДПА), и уз финансијску помоћ и разумевање српских предузећа Yugoimport SDPR, Хидроижењеринг и Институт ,,Михајло Пупин“.
Представа се изводи широм света, а први пут на српском језику ће је играти глумица Ивана Шћепановић. То је прича о свакодневици чистачице Фатме која ради за владу и општину. Радња се одиграва на тераси њене зграде, на којој она проводи једини слободан дан у месецу, једином месту где се осећа слободно и спокојно, и како каже, „као краљица“. Фатма кроз монологе описује стање жена, али и самог друштва Алжира.

fatma
Ауторска права на монодраму обезбедила је амбасада НДР Алжир у Србији. Текст је са француског језика превела Јасмина Петровић. Координатор пројекта је Ивана Цветковић из ДПА.


Глумица Ивана Шћепановић дипломирала је на Факултету драмских уметности у Београду и стални је члан ансамбла Драме Народног позоришта у Београду. ,,Фатма“ је њен први самостални пројекат који реализује као независну продукцију.


Иако су Алжир и Србија земље са два континента, има доста сличности у култури и менталитету њихових народа, тако да ће у београдском гледалишту препознати Фатму као жену из комшилука. Ова монодрама ускоро пуни 25 година, али је и даље актуела.

fafafafa

ДПА, основано 2002. године, окупља држављане Србије који су подржали борбу за ослобођење алжирсклог народа у антиколонијалној борби против Француске између 1954. и 1962. године, као и многе пословне људе и дипломате који су радили у овој земљи Магреба.


Друштво има за циљ да помогне успостављању сарадње у многим области између две земље, али и да допринесе јачању и развоју политичких и економских веза и односа између традиционално пријатељских народа Србије и Алжира.


Друштво има за циљ да помогне успостављању сарадње у многим области између две земље, али и да допринесе јачању и развоју политичких и економских односа и сарадњи између двеју традиционално пријатељских земаља.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 09 новембар 2014 20:06
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија