Кућа Добрих Вести

Login

Фестивал "Седам величанствених" поново у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

muzejБЕОГРАД- Једанаести по реду фестивал европског дугометражног документарног филма „Седам величанствених“, одржаће се ове године од 30. јануара до 5. фебруара у Сава центру.



„Да ли можемо да живимо без уметности? Наравно да не и надамо се да фестивал „Седам величанствених“ 2015. потврђује вредност гледања уметничког филма који нам пружа нешто о чему размишљамо, искуства, радост, можда тугу или бес, а можда нас подстакне да се боримо за промену, осетимо љубав…“, написао је поводом овогодишњег фестивала селектор Туе Стин Милер.

Према речима организатора, овогодишњи фестивал отвориће холандски документарни филм “Нови Рејкс музеј”, редитељке Укре Хогендејк, а реч је о најзначајнијем музеју у Амстердаму, који је затворен 2003. године због реновирања.
Редитељка филма, била је у могућности, да  иза затворених врата музеја камером забележи процес у коме огољена зграда постаје велелепна наликујући оној из прошлих времена.

"Меси" на фестивалу

Посетиоце фестивала следеће дана, 31. јануара, очекује британски филм “Вирунга”, у режији Орланда фон Ајнзидла о заштићеном националном парку Вирунга у Конгу, филм о правим херојима у најважнијој борби за очување природе која се дешава у свету у овом тренутку.

virunga

Вирунга је иначе дом многим од последњих планинских горила на свету, али и највећа нада за економску стабилност у региону.

У недељу, 1. фебруара, на програму “Седам величанствених” је документарни филм “Меси”, једног од најзначајнијих шпанских редитеља, Алекса де ла Иглесија о фудбалској звезди, Лионелу Месију. Редитељ истражује како је могуће да је Меси постигао да постане један од највећих фудбалера свога времена.

У понедељак 2. фебруара публика ће имати прилике да погледа филм "Демократе" у режији Камиле Нилсон, један од најбољих данских документарних филмова у последњих неколико година који прати стварање новог устава Зимбабвеа. Два политичка противника су именована да напишу нови устав, а Нилсон из близине прати узбудљиву политичку игру која се одвијала између две стране.

mesi

Французи на репертоару


Следећег дана, на програму је португалски документарни филм "Изненада су моје мисли стале" у режији Жоржа Пеликануа о болници за душевне болеснике у Лисабону. Филм прати пацијенте како обављају свакодневне активности и припремају посебно осмишљену позоришну представу.
 Претпоследњи дан намењен је финском документарном филму "Северно од раја" редитеља Вирпи Сутари, иначе документарна љубавна прича о паровима који заједно брину о својим баштама.

demokrate
Публика ће последњег дана фестивала имати прилику да погледа француски докуметарни филм "Правила игре", у режији Клодин Бори и Патриса Шањара о мукама око проналажења посла.
Цена карте за филмске пројекције је 400 динара и може се купити на благајнама Сава центра.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 27 јануар 2015 21:47
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија