Кућа Добрих Вести

Login

Изложба „Од Достојевског до Мрожека“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

izlozbaБЕОГРАД - Изложба „Од Достојевског до Мрожека – 50 година пољског позоришног плаката“ ће бити отворена у Галерији Радио-телевизије Србије (РТС) у Београду, у понедељак, 16. марта 2015. у 19 часова.

 

Амбасада Републике Пољске у Београду је изложбу позоришног плаката организована у сарадњи са РТС и Музејем плаката у Виланову, одељења Народног музеја у Варшави. Сви плакати приказани на изложби и коришћени у промотивне сврхе потичу из збирке Музеја плаката у Виланову, одељења Народног музеја у Варшави.

 

Пољски уметнички плакат рођен је 1899. године, када је направљен плакат Унутрашњост  Станислава Виспјанског. То је био информативни плакат који је обавештавао о представи комада Мауриција Метерлинка и предавању Станислава Пшибичевског које је представу пропратило. 

 

Година 2015. проглашена је за Годину пољског позоришта за које је од посебног значаја. Биће обележене веома важне годишњице у вези са историјом пољског позоришта: 250 година постојања пољског  јавног позоришта и рада Народног  позоришта, као  и две годишњице чувених позоришних стваралаца: 130. годишњица рођења Станислава Игнација  Виткјевича „Виткацег” и 100. годишњица рођења Тадеуша Кантора.

 

Народно позориште у Пољској основано је 1765. године и то је био један од кључних догађаја за оснивање система бриге државе о опште доступној култури.   

 

Изложба "Од Достојевског до Мрожека- 50 година пољског позоришног плаката" биће отворена до 27. марта 2015.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 12 март 2015 21:59
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија