Кућа Добрих Вести

Login

Београдски танго сусрет

Оцените овај чланак
(3 гласова)

tangofiksnaБЕОГРАД - Београдски танго сусрет (Beglrade Tango Encuentro) , интернационални фестивал аргентинског танга, један од највећих фестивала те врсте у Европи, одржаће се по шести пут у Београду, од 15. до 20. априла 2015. године.

 

Организатор фестивала је Институт Танго Натурал.

 

И ове године најављен је богат програм уз многобројне уметнике и госте из 48 земаља света. О значају који фестивал има у културно-туристичкој понуди нашег главног града, а и целе земље, говори чињеница да већ пет година овим поводом у Београд долази више од 500 страних гостију, док се у најновијем издању очекује се још већи број учесника.

 

Посебну пажњу ове године организатори посвећују бесплатним догађајима отвореним за све заинтересоване грађане. Бесплатни часови, концерти и плесне радионице одржаће се од 16. до 18. априла у Великој сали Студентског културног центра. Поменути програми су намењени публици свих генерација. Заинтересовани грађани моћи ће да присуствују великом јавном танго часу који ће водити звезде аргентинског танга: Иван Теразас и Сара Грдан, 16. априла, четвртак, с почетком у 20 часова. „Тангуанго“ оркестар Института Танго Натурал, уз специјалног госта Марка Когхлана, који већ годинама пева у најпознатијим дворанама Буенос Аиреса, за публику ће приредити концерт у петак, 17. априла у 21 час. Први пут ове године програм фестивала прилагођен је и најмлађима – они ће моћи да присуствују наступу девојчица које већ две године похађају Балетанго плесни програм ИТН-а, али и да учествују у часу Балетанго плеса за децу, у субота 18. априла, у 20 часова.

treca 

Када је реч о догађајима посвећеним домаћим и иностраним плесачима и плесачицама, овогодишњи фестивал доноси прави танго-маратон, што значи да ће се танго плесати непрекидно, дању и ноћу. Поред плесних радионица које ће водити најпознатији аргентински танго плесачи, великих плесних вечери – милонги, учесници фестивала ће моћи да плешу и током дана, као и на афтер партy милонгама, и то на четири различите локације: Студентски културни Центар , Миксер Хaус, Театар 78, Центар за развој аргентинског танга.

 

 

 

За време фестивала посетиоци ће моћи да уживају у ентеријерима посебно уређеним за овај догађај, танго кафеу, предавањима о танго култури и музици, као и у изложби познатих брендова из света танго моде, а вечерње милонге ће окупити око 800 плесача и плесачица из целог света који ће присуствовати спектакуларним наступима највећих танго уметника данашњице. Учесници Београдског танго сусрета ове године биће највеће звезде аргентинског танга које долазе из срца Буенос Аиреса и то: нашој публици већ познати светски прваци у салон тангу Себастиан Хименез и Мариа Инес Богадо, поменути Иван Теразас и Сара Грдан, али и легендарни Хорацио Годои којег прати нова партнерка, Сесилиа Бера.

 

По први пут у Београду пред публиком ће наступити и Фернандо Санчез и Ариадна Навеира, једни од најтраженијих танго учитеља и перформера, док ће својим музичким одабирима атмосферу бојити и познати танго ДЏ-еви из Аргентине и читаве Европе.

Очекује се да ће овај догађај допринети расту већ надалеко познате београдске танго заједнице која својом бројношћу и квалитетом парира танго заједницама највећих светских градова.

 

 

Бесплатни догађаји на шестом београдском Танго сусрету

 

Београдски танго сусрет, интернационални фестивал аргентинског танга, један од највећих фестивала те врсте у Европи, одржаће се по шести пут у Београду, од 15. до 20. априла 2015. године. Организатор фестивала је Институт Танго Натурал.

 

Посебну пажњу ове године организатори посвећују бесплатним догађајима отвореним за све заинтересоване грађане. Бесплатни часови, концерти и плесне радионице одржаће се од 16. до 18. априла у Великој сали Студентског културног центра. Поменути програми намењени су публици свих генерација.

 cetvrta

Бесплатни час и презентација са звездама аргентинског танга

 

Институт Танго Натурал – организатор шестог Београдског танго сусрета ове године поклања свим заинтересованим посетиоцима јавни танго час и презентацију, које ће водити звезде аргентинског танга Иван Теразас и Сара Грдан. Догађај ће се одржати у четвртак 16. априла, у 20 часова, у Великој сали Студенског културног центра у Београду.

Иван Теразас и Сара Грдан, енергични плесни пар популаран у Северној Америци и Европи, представиће танго културу, танго плес и његов развој кроз време. Овај пар ће исте вечери наступати у оквиру прве Гран Милонге – велике плесне вечери, овогодишњег фестивала, пред преко 800 плесача из целог света.

На јавни час су добродошли сви љубитељи танга и аргенинске културе, било да су се већ опробали у неком плесу или то желе да учине баш овог априла уз светски признате инструкторе.

 

 

 Бесплатан концерт „Тангуанго“ оркестра, специјални гост Марко Когхлан

 

 Организатор фестивала публици поклања концерт познатог квинтета „Тангуанго“ уз гостујући наступ Марка Когхлана. Тангуанго чине: Соња Лукић (клавир), Јелена Адамовић (виолина), Љубица Дамчевић (виолина), Милана Бенедек (гитара) и Милена Радићанин (хармоника). Оне ће уз фантастични вокал Марка Когхлана, који већ годинама пева у најпознатијим дворанама Буенос Аиреса, изводити композиције Астора Пјацоле, као и традиционалне танго нумере композитора Карлоса Гардела, Анибала Троила, Освалда Пуљесеа, Франсиска Канара и других. Овај догађај се одржава у петак, 17. априла од 21 час, у Великој сали Студентског културног центра у Београду.

 

Бесплатан час Балетанго плеса за децу

 

Овогодишњи програм фестивала прилагођен је и најмлађима. Сви заинтересовани малишани биће у прилици да уживају у наступу девојчица, које већ две године похађају Балетанго плесни програм, као и да присуствују великој Балетанго радионици плеса за децу, коју им Институ Танго Натурал поклања. У суботу, 18. априла у 20 часова, у Великој сали Студенског културног центра у Београду.

 peta

О Тангу

 

Аргентински танго није само плес. То је изузетно богата култура стара више од 130 година, која има своје вредности, легенде и своје велике звезде. Иако нам је познатији као атрактивни сценски феномен, танго је на првом месту друштвени плес који плешу људи свих профила и генерација. За велики број људи, широм света, танго представља начин живота који у себи обједињује рекреацију, дружење, хоби али добар повод за путовања. За оне који га плешу, уобичајена је ствар посећивање локалних и интернационалних танго догађаја који се одржавају у иностранству било да је повод за путовање сам танго догађај или нешто друго. Због чињенице да га је могуће плесати уз било коју музику и са било киме ко га макар мало познаје, овај плес импровизације у загрљају изборио је последњих година позицију светској језика тела.

 

Танго у Београду можете плесати сваке вечери на такозваним милонгама (плесним вечерима).

 dva

О Институту Танго Натурал

 

Институт Танго Натурал (ИТН) је највећа танго организација у региону и једна од највећих те врсте у Европи. ИТН под својим окриљем развија низ различитих пројеката и активности: од научног истраживања, промоције танго културе и плесне едукације, преко развоја свог оркестра, плесног ансамбла и модне линије, до организовања локалних и интернационалних танго догађаја високог културног, туристичког и привредног значаја. Међу њима се посебно истичу интернационални фестивал Београдски танго сусрет (Белграде Танго Енцуентро), Интернационални београдски танго маратон Интернационални танго камп, Београдски танго викенди.

Када је у питању плесна едукација школа танга ИТН-а је вероватно највећа школа тог типа у Европи. Посебан акценат у промоцији и развоју културе аргентинског танга ИТН ставља на рад са младима.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено среда, 01 април 2015 22:24
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија