Кућа Добрих Вести

Login

Бизнис форум у Индији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

glavnabagloereСутра ће у индијском граду Бангалореу почети други Индија-Централна Европа Бизнис Форум који треба да ојача трговинску размену и инвестиције између једне од највећих националних привреда у успону и 30 земаља са европског континента.


Дводневни скуп у Бангалореу, главном граду једне од развијених индијских савезних држава Карнатаке ће се одвијати под геслом “Искористити пословне комплементарности”. Организатори, Министарство спољних послова Индије, влада Индије и Федерација индијских трговинских и индустријских комора (FICCI) очекују да ће на форуму бити утврђене могуће области сарадње између привредника из Индије и европских земаља, од Шведске до Кипра.


Пословни људи и државни званичници из географски међусобно удаљених подручја, али и земалја које имају солидне вишедеценијске политичке и економске односе, други пут се састају у овом формату. Први пословни форум Индије и велике групе европских земаља одржан је у марту 2014. у Њу Делхију.


У Индији сматрају да форум већ представља институтионализовану платформу за унапређивање сарадње у низу области са обећавајућим привредама из значајног дела Европе. Висок технолошки ниво привреда у тим земљама, новине које су видљиве у више сектора, те веома квалификована радна снага, савршено се уклапају са оживљавањем и брзим преображајем привреде Индије. Тако, друго издање Форума представља наставак настојања за убрзање привредних веза између Индије и земаља Централне Европе ради обостраних користи у годинама које долазе.


Индијски државни министер за спољне послове В.К Синг је поводом Бизнис форума указао да је неколико протеклих година било одлучујуће за начин на који су привреда његове земље и држава Централне Европе настојале да оживе и редефинишу трговинске и уопште економске везе. Нарочито су посете високих званичника и пословних делегација обеју страна у протекле две године показатељи погодни за билатералне односе Индије са земљама Централне Европе, казао је државни министар Синг.

bangalore1

 

Пољска, овогодишњи партнер Индије на Бизнис форуму


Пољска, шеста највећа привреда у Европској унији , је изабрана за земљу партнера Индије на овогодишњем Бизнис форуму. Пољска је највећи трговински партнер Индије, међу земљама Централне и Источне Европе. Двострана размена у 2014. је достигла 2,3 милијарде долара, а циљ обе државе је да у 2018. достигне пет милијарди долара.


Индија је на 30. месту међу главним трговинским партнерима Пољске. Вредност увоза из Индије у Пољску достигла је прошпле годоине 1,7 милијарди долара. Извоз из Пољске у Индију је био знатно нижи, 550 милиона долара. Кључне побласти сарадње су прерада хране, индустрија угља, сектор информатичких технологија (ИТ) , те наменска индустрија и заштита природне средине.


Пољске директне инвестиције (СДИ) у Азији највише одлазе у Индију, на крају 2013, су изнеле 235.5 милиона долара. Тај тренд постојано расте.


Србија и Индија


Индија која је са преко 1,2 милијарде становника најмногољудија демократија у свету, током протекле деценије се све више интегрисала у глобалну привреду, што је било праћено високом стопом раста. Данас је Индија један од значајних актера међународне привреде, са номиналним укупним домаћим производом (БДП) који је за ову годину процењен на 2,3 билиона долара или мерено паритетом куповне моћи (ППП, по тржишним ценама) од готово осам билиона, по чему ова земља има трећу највећа економија у свету. Индија је прошле године забележила раст БДП од 7,4 одсто И Инфлацију од 6,4 процената.


Србија је једна од позваних земаља на бизнис форуму у Бангалореу што је амбасадорка Индије у Београду Нариндер Чохан поновила у више прилика последњих недеља. Амбасадорка је указала да се учесници Бизнис форума усредсредити на разматрање пословне сарадње у областима прераде пољопривредних производа и хране; индустрије аутомобила и ауто делова; чистим и зеленим технологијама; технологијама очувања окружења; ИТ и услугама које оне омогућују; производним и високим технологијама; фармацеутским наукама и наукама о животу; истраживању и развоју; туризму; као и сектору за урбане инфраструктуре.

 

bag3

 

Индија, као један од оснивача Покрета несврстаних, била је, од стицања независности, међу најзначајнијим привредним партнерима СФРЈ. На основу познатог Трипартитног споразума (Југославија - Индија - Египат) одвијала се интезивна робна размена уз максималну примену царинских олакшица. У Индију суи з ондашње Југославије извожени пластичне масе, електричне машине и опрема, хартија и картон, бакар и производи од бакра, гвожђе, челик и производе од челика, алуминијум, котлове за водену пару и пратећу опрему, делове друмских возила, делове електричних акумулатора, док су на страни увоза били заступљени: чај, бибер и други зачини, уљане погаче од соје, органски хемијски производи, сирове коже и производи од коже, свила и тканине итд.


Обим трговинске размена између Србије и Индије бележи константан тренд раста од 2006. уз изражени спољнотрговински дефицит на страни Србије. Највећи обим трговинске размене између Србије и Индије забележен је 2011. године, када је укупна вредност робне размене две земље износила 168,4 милиона долара (од тога, извоз Србије 7,7 милиона долара, а увоз из Индије 160,7 милиона долара).


Према последњим подацима из ПКС, у периоду Јануар - јул 2015. Извоз из Србије је вредео 3,3 милиона евра, а увоз нешто преко 78 милиона.
Амбасадорка Чохан је летошњем интервјуу за Кућу Добрих Вести, казала да се индијско-српски економски односи развијају у више видова. Заједничка комисија за економске односе је обновљена после паузе од седам година и њен други састанак је одржан у октобру 2014, а обе стране су се договориле да подстакну сарадњу у пољопривреди, аутомобилској индустрији, здравству, науци, ИТ, инфраструктури и туризму.

bangplace

 

“Србија је изразила интересовање за успостављање сарадње у области енергетике, рударства, геолошких истраживања, заштите животне средине, образовања, за оснивање билатералних пољопривредних центара за развој технологије у циљу повећавања производње и размене искуства на пољу покретања јавно-приватних партнерстава,” изнела је амбасадорка Чохан.
Амбасадорка је казала И да су делегације водећих компанија из Индије, као што су Rail India Technical & Economic Services (Rites) Ltd. и Tata Power, посетиле у последње време Србију како би покренуле пословну сарадњу. Обе земље разматрају могућност проширења билатералног Споразума о ваздушном саобраћају. Филмске индустрије Индије и Србије су откриле једна другу и обављено је снимање локација, што отвара врата прављењу филмова и, с њима, туризму.


Извор: Кућа добрих вести


Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија