Кућа Добрих Вести

Login

Разноликост вера - богатство Индије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

mglavnaБЕОГРАД - Премијер Индије Нарендра Моди је у најдетаљнијем говору о исламу и муслиманима одкако предводи владу, указао како је та религија нетачно представљена, погрешно схваћена, тешко изопачена и насилнички злоупотребљена широм света.

 

Премијер Моди је на првом Светском суфијском форуму у индијском главном граду Њу Делхију, подсетио да је суштина ислама свеопшта порука мира и склада.


“Када мислимо о 99 имена Алахових, ни једно не значи силу или насиље, а прва два исказују самилост и свемилост. О Алаху, о Милостиви, о Свемилостиви,” казао је Моди на почетку конференције са преко 200 учесника из 22 земље.


Суфизам односно тасавуф, је мистички аспект ислама, начин живота усмерен према остварењу Божјег јединства и присуства кроз општу љубав, искуствену спознају, аскетизам и екстатичко јединство са вољеним Творцем. Следбеници суфизма се називају суфије или дервиши. Према поједностављеном гледишту, суфисти су срећни играчи и певачи опседнути љубављу које не занима политика, али даљи део текста треба да покаже да нису само то.

m3
Челници суфијских удружења у Индији тврде да чине 80 одсто свих муслимана у тој земљи. Са преко 180 милиона муслимана, Индија је трећа земља по броју муслимана, после Индонезије и Пакистана. Индија је друга најмногољудија земља на свету, са преко 1,25 милијарди, којих више има само Народна Република Кина.


У Индији се читају оцене да је надахнути говор премијера Модија на Форуму био раван најбољим излагањима суфи шаика (учитеља), критичара религиозног фундаментализма или духовне дубине. То је био говор светског значаја, а остаје да се види како ће бити примењен у пракси, написао је један од Модијевих критичара.


Обраћајући се "хиндуима, муслиманима, сикима, хришћанима, џаинима, будистима, маленој мањини парсија, верницима и нерелигиознима," Моди је приписао напредак Индије "сваком члану сваке од религија." “Индија напредује на снази борби, жртвовања, храбрости, знања, вештина, уметности и поносу сваког припадника сваке од вере у нашем разноликом, па опет уједињеном друштву. Попут жица ситара које појединачно производе тон, али уједињене стварају прелепу мелодију. Ово је дух Индије. То је снага наше нације”, казао је премијер.


Цитирајући све водеће религије у свету, Моди је указао: “Разноврсност представља основну реалност природе и извор богатства друштва; и то не би требало да буде разлог неслагања… Нама нису потребне само уставне одредбе или правне гаранције, већ такође социјалне вредности за изградњу инклузивног и мирољубивог друштва коме свако припада, сигуран у вези својих права и пуна поуздања у будућност”.

m5

 

"Ви представљате богату разноликост исламске цивилизације која стоји на чврстом темељу велике религије”, казао је Моди окупљенима у премијерном конгресном центру Вигјан Баван. "То је цивилизација која је до 15 века достигла велике висине у у науци, медицини, литератури, уметности, архитектури и трговини. Ослањала се на огроман таленат својих следбеника и везе ислама са различитим цивилизацијама – античким Египтом, Месопотамијом и Африком; земљама Персије, Централне Азије и Кавказа; регионом Источне Азије; Будизмом и индијском филозофијом и науком. Богатећи се, истовемено је обогаћивала човечанство. Поновила је трајну лекцију људске историје: да кроз отвореност и пропитивање, учешће и прилагођавање, поштовање различитости, људски род иде даље, народи напредују, а свет цвета.“


Моди је назвао ислам великом религијом и рекао да индијски муслимани “одражавају вечну културу мира, различитости и једнакости, веру наше земље. Они су укорењени у демократску традицију Индије, уверени у свој мир у земљи и укључени у будућност нације.”


Слављење суфизма


Славећи ислам као миротворну религију, премијер је рекао да индијски муслимани одражавају дух суфизма, који је он назвао “гласом мира, суживота, самилости и једнакости”. Моди није штедео речи хвале и поручио је да суфизам представља највећи дар ислама. “Од својих почетака у Египту и Западној Азији, суфизам је путовао у далеке земље, држаћи високо поруку вере и заставу људских вредности, учећи од духовних вредности других цивилизација, привлачећи људе животом и налогом својих светаца".

 

“Суфизам је одражавао универзалну људску вредност и иде даље од прописа религије и нјиховог упражњавања, ка дубљем јединству са Свевишњим. И у том духовном и мистичном трагању, суфи су искусили универзалну поруку Свемогућим: Да се савршеност у људском жвоту огледа у својствима која су драга Господу. да су сви дело Творца; и да уколико волимо Бога, морамо волети сва његова отеловљења. Суфијима је, отуда, послуживање Пресветлом значило служење човечанству,” рекао је индијски премијер.

 


Подсећајући на допринос суфизма у Индији, Моди је то веровање и праксу похвалио као „светковину различитости и мноштва, који су “помогли обликовању посебног исламског наслеђа у Индији.“ Премијер је додао да је суфизам цветао на индијској отворености и многострукости, „повезао се са њеном духовном традицијом и развио властити индијски етос.“

 m4


Моди је указао и да је наслеђе суфизма развоју уметности, културе И музике у Индији, “део тканине наше земље И нашег колективног свакодневног живота. Ми то видимо у духовној И интелектуалној традицији Индије. Оно је помогло оснаживању инклузивне културе која представља огроман допринос наше велике нације културној мапи човечанства.”
”Суфизам је постао лице Ислама у Индији, оставши дубоко укорењен у Светом Курану и Хадису”, рекао је Моди. “Они су формирани вредностима исламског наслеђа Индије. То подржава највеће идеале ислама и увек је одбијало терористичке и екстремистичке силе”, рекао је он.


Премијер је такође указао на основне особине суфизма међу индијским муслиманима:” Дух суфизма јесте љубав према њиховој домовини И понос својом земљом И то је оно што дефинише муслимане у Индији”.


“И као што је једном дошао у Индију, сада се суфизам из Индије шири по свету,” наставио је Моди.“Порука сфизма има глобалан значај”, поручио је Моди на Форуму који је назвао највећим глобалним окупљањем следбеника тог учења И првим те врсте у независној Индији.

M88

 

Суфизам и човечанство


Моди је Први суфијски форум, одржан од 17. до 20. Марта, назвао “изузетним догађајем од велике важности за свет, у тешко време за човечанство”. "Морамо ширити поруку суфизма која одражава начела ислама и највише људске вредности," казао је премијер.


Фокус конференције је био на дерадикализацији, окончању фанатичних идеологија и припитомљавањи екстремистичких огранака и религиозно-фашистичких култова који се залажу за погрешну интерпретацију религије како би оправдали насиље и нетрпељивост, те био приказан индијски плурализам. “У Хиндустану (северни и северозападни део Индијског потконтинента) су, језик, ритуали, па чак и смене религија на сваких 100 километара…” рекао је Сајед Мохамад Ашраф Кичовчави, председник Свеиндијског одбора улема и вођа (АИУМБ), организатора форума.


“У тако мултикултуралној, мултијезичкој, мултирелигијској средини, ми следимо ислам, придржавајући се закона и живећи у миру. Нико нема проблем са нама, нити ми имамо проблем са другима”, додао је Ашраф.
Ашраф, који је основао АИУМБ као кровну групу за вође, учењаке и вернике суфисте суните у Индији, приметио је да је “порука Форума упућена онима који живе у регионима у којима Исламска Држава и АЛ Каида напредују.” “Муслиманима у тим областима поручимо да, када ми можемо у овој земљи да следимо Ислам, зашто они не могу да живи мирно у монорелигиозном друштву. Који Ислам онда они следе? То значи да су негде научили Ислам на погрешан начин, да је то тумачење погрешно”, додао је Ашраф.


Пре приближно два месеца, министарка иностраних послова Индије Сушма Сварађ послала је сличну поруку у обраћања на првом министарском састанку Индијско-арапске лиге у Бахреину. “Ми у Индији имамо становнике који припадају свим познатим верама, “ изјавила је министарка Сварађ поетки описујући како се мешају звуци из хинду храмова, мујезинови позиви на молитву, појење верника Сика и звона хришћанских цркава.


Моди је на Форуму, пак, навео речи индијског суфијског свеца из 14. века Хазрата Низамудина Аулија (1238 –1325), “да сви људи имају свој пут истине, веровања и шта обожавају“ . По премијеру, те речи „одражавају божанску поруку Светог пророка да у религији нема принуде. Такође, да смо за све људе установили начине службе божје којих се они придржавају”, рекао је Моди усред аплауза окупљених.

mudili

 

Премијер је похвално говорио и о великим индијским суфијским свецима Квађи Муинудину Чистију (1141 - 1236), Низамудину Аулији. Такође и о великанима из области културе и посебно литературе, попут Амира Кусроа (1253–1325), султана Мухамада Дара Шукоа (1615 –1659) и Мулана Азада (1888 –1958).


Индијски суфисти, чија је верзија Ислама укорењена у збиру различитих религија, култура или филозофија потконтинента, доживљава се у тој земљи као противотров за фундаментализам. Милиони верника годишње посећују дерге, центре у којима се окупљају суфи, посвећене њиховим великим свецима попут Персијанца Rumiја (Џалал ад-Дин Мухамад, 1207 – 1273), у Конији у Турској, гробове Квађе Муинудина Честија у граду Ајмер Шариф у индијској савезној држави Раџастан или Низамудин Аулије у Делхију, да би осетили енергију утехе, спокоја и љубави.


Ту се ходочасници сећају Румијевих поруке “Дођите и наставите да долазите, чак и ако сте прекршили своје завете, дођите опет; наш није караван безнађа.” Или ове Низамудин Аулије, “Свевишњем су драги они који га воље зарад људи, и оне који воле људе, ради Творца.” Или речи Квађе Муинудина Честија, “Свемоћном Творцу од свих богослужења највише прија помоћ пониженима и тлаченима.”


Суфи у Индији


Припадници суфи муслимана у Индији под сталним су притиском екстемних вехабија из Деобанди школе сунитског ислама, њеног мисионарског круга Таблиги Џамат и још радикалније вехабијске струје Але Хадиса. Индијски суфисти, међутим, нису суочени са бомбашким нападима на њихова светилишта, већ са вехабијским преобраћеништвом.


Лидери индијских суфија кажу да желе да од те земље направе чворште умереног Ислама. Отуда су на Форуму изложени многобројни иновативни погледи и стратегије за оснаживање суфизма и бављење силама које га слабе у време навале радикалног Ислама.


На форуму је исказана велика забринутост како спречити да суфистички подмадак потпадне под утицај вехабија. Две трећине од око 1.200 учесника форума били су млади и средњовечни муслимани, старосна група из које суфи прелазе у вехабизам. На семинарима се говорило о обнови суфизма, његовој улози у промовисању толеранције и коегзистенције.


Четвородневни Светски форум суфија окончан је читањем програмске декларације АИУМБ у 25. тачака пред масом од четврт милиона људи. Председник АИУМБ Ашраф је скуп закључио поруком да “мржња неће бити окончана мржњом, нити ће злодела прекинути злодела. Да би искоренили мржњу, морамо ширити љубав.”

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 04 април 2016 21:07
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија