Кућа Добрих Вести

Login

Деведесет година Универзитетске библиотеке

Оцените овај чланак
(1 Глас)

RukopisssssБЕОГРАД - Пре 90 година, 24. маја 1926, на Дан Ћирила и Методија и словенске писмености и културе, свечано је отворена зграда Универзитетске библиотеке.


Обележавајући велики празник словенске писмености и своју годишњицу, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” приредила је изложбу Дигитална ћирилица.


Поред одабраних књига о раду и значају Ћирила и Методија, у витринама су изложени преводи дела словенских књижевности на српски језик, објављивани од средине 19. века до почетка Првог светског рата. Ови преводи допринели су да оживе културне везе између Срба и осталих словенских народа чије заједништво су пресудно учврстили Ћирило и Методије хиљаду година раније. У оквиру изложбе представљене су и картице из лисног каталога које су дигитализоване кроз пројекат „Израда целовитог електронског каталога Универзитетске библиотеке” који је подржало Министарство културе и информисања у 2015. години. Ови листићи који су се некада прелиставали ручно, сада се могу електронски претраживати од куће.


Идући у корак са најновијим технологијама у библиотекарству, и водећи рачуна о заштити ретких књига, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” је постала трећа библиотека у свету (после Харварда и Оксфорда) која је набавила Magic Box, уређај који омогућава виртуелно, али по осећају корисника готово стварно, прелиставање драгоцене и заштићене библиотечке грађе. Magic Box је купљен од средстава која су за пројекат „Магична дигитална Србија” добијена на конкурсу Министарства културе и информисања.


У овој нестварној “витрини” физички је изложено Четворојеванђеље, као изузетан примерак рукописних књига створених захваљујући писму које су словенским народима оставили Ћирило и Методије.


Дигитализовано Четворојеванђеље може се прелистати на интерактивном екрану као и репрезентативни примерци грађе коју Библиотека поседује: стари ћирилски рукописи, историјске новине, фотографије и избор из књига изложених у витринама.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 22 мај 2016 19:29
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија