Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан доброте

Оцените овај чланак
(3 гласова)

dobortyo45454Речи захвалности, осмеси и добра дела - то је све тако једноставно и важно, - подсећа нас Дан доброте који се обележава 13. новембра.


Тај празник постоји у многим земљама већ више од 10 година - тог дана је, наиме, 1998. године у Токију одржана прва конференција Светског покрета за доброту. Учесници тог покрета као свој циљ истичу стварање бољег, прожетог саучешћем света, те стално региструју нове идеје и и начине остваривања добрих дела.


Овај значајан датум није одмах освојио планету, већ то чини постепено - најпре је обележен у Јапану, затим у Канади, Аустралији, Нигерији, Уједињеним Арапским Емиратима, затиму Сингапуру, Италији, Индији итд. Полако, али сигурно, размевање значаја доброте шири се светом.


Доброта је, наводи се при опису разлога за њено прослављање, основни део људског стања које премошћује разлике између раса, религија, политичких убеђења, полова и поштанских бројева.


Доброта према себи и другима


Основна сврха одржавања бројних акција у част доброти јесте схватање да је неопходно да погледамо изван и даље од себе, далеко од граница својих земаља и закључивање да смо сви, заправо, грађани света.


Добри будите пре свега према себи. Праштајте себи своје грешке, прихватајте своје мане, покушајте да будете добри према својим осећањима. Најверодостојнија експресија доброте је – давање. Зато дајте другима – осмех, новац, добар савет, добру књигу, препоручите добру музику. Будите добри према својој земљи. Поштујте је и цените. Добри према родитељима, сестри, брату, пријатељима. Најтеже је бити добар према незнанцу – просцу на улици, декици у аутобусу, бакици у супермакету. Доброта ће вас учинити бољим човеком и на крају живота навести вас на закључак да нисте живели узалуд и да вам је живот ипак био испуњен смислом који му је ваша доброта дала.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 13 новембар 2016 19:30
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија