Кућа Добрих Вести

Login

Десетогодишњица „Комбанк Арене“

Оцените овај чланак
(3 гласова)

arenanocuuuuuБЕОГРАД – Када је почела да се гради сви смо знали да ће то бити нешто спектакуларно, што Београд дуго није видео! Једноставно спортске сале у престоници онако оронуле и необновљене још из доба социјализма нису могле да испуне све наше модерне жеље и светске стандарде.


То није тада могао ни највећи конгресни центар у престоници – Центар Сава!


Стога је можда захтев ФИБА стигао у правом тренутку. ФИБА је 1989. поверила Београду да организује Светско првенство у кошарци 1994. уз услов да се сагради нова дворана за кошарку. Градска влада је одмах расписала конкурс за најбољи дизајн нове дворане за коју је предвиђено да може да има капацитет од 20.000 места за седење.


Да ли би објекат био изграђен да није било ФИБЕ?То нећемо сазнати. Оно што знамо сада са ове дистанце је да нам је тај објекат био прекопотребан имајући у виду шта се све у њој до сада одржало – од политиких скупова, такмичења мотора, кошаркашких утакмица до спектакуларних концерата певача са домаће и стране музичке сцене!


Као најбоље решење за арену одабран је пројекат архитекте Владе Славице. Између осталог и зато јер ће у будућем објекту поред спортских сусрета моћи да се изводе и концерти, одржавају конгреси и сајмови. Блок 25, у коме је предвиђена градња, је испуњавао све услове: повезаност градским саобраћајем са свим деловима града, непосредна веза са ауто-путем, близина железничке и будуће метро станице, могућност паркирања већег броја возила. Године 1991. за место нове дворане одређени је новобеоградски Блок 25. Како је до светског првенства преостало још само три године, изргадња оваквог великог објекта је морала бити завршена у рекордном времену. Стога се 126 предузећа удружило у одбор за изградњу Београдске арене.


Комбанк арена има површину од 48.000 m², распоређених у шест етажа. Капацитет арене је 18.386 столица.У дворани је и 68 луксузних ложа, које могу да приме 768 посетилаца, ВИП салон са 38 места који се може користити и за конференције за штампу.
У дворани се могу одржавати такмичења у боксу, одбојци, кошарци, тенису, борилачким спортовима, рукомету, малом фудбалу, уметничком клизању, атлетици, гимнастици, ватерполу и коњичким спортовима.


Паркинг око дворане је капацитета 4.800 возила, али се сматра да је недовољан за највеће манифестације и планира се решавање овог проблема.


Од тада су у њој одржана европска првенства у кошарци, одбојци, стоном тенису, џудоу и светско првенство у каратеу, Песма Евровизије 2008. и многи други концерти, спортске манифестације, политички скупови итд.


Арена је сваке године домаћин свих значајнијих кошаркашких утакмица Црвене звезде и Партизана у међународним такмичењима.
Изузетне погодности које Београдска арена нуди привукле су многе светски познате уметнике, као и оне са простора бивше Југославије, да у њој наступе. Такође, била је домаћин и бројних сајмова, циркуских представа, као и неколико конвенција политичких партија. Ту спада и организовање дечјих представа на леду, као на пример Disney представе, за коју се сценографија и различити реквизити преносе у 14 камиона, а прављење леда на лицу места траје до 48 сати.

 

                                         srbija-brazil
Обележен јубилеј


Јубилеј од 10 година званичног рада, Арена је обележила 3Д концертним спектаклом – Вивалдиано, 11. новембра.
Публика у Србији једна је од првих у Европи која је имала прилику да види овај догађај који по својим аудио-визуелним технологијама спада у ранг врхунских мултимедијалних перформанса.


Бројна светла, звучници и видео екрани, чине овај догађај еквивалентним са концертима највећих звезда музичке сцене чиме Вивалдиано више наликује на рок спектакл са специјалним ефектима.


Одржана је и званична прослава јубилеја.


Том приликом заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић рекао је обраћајући се присутнима на прослави 10. годишњице рада „Комбанк“ арене да је највећа београдска дворана доказала да је прави симбол Београда, без којег главни град Србије више не може да функционише.


"Није лако, ако погледамо само текућу годину, организовати Министарску конференцију ОЕБС-а, Европско првенство у ватерполу и футсалу. Само ове три велике манифестације говоре о томе колико је „Комбанк“ арена објекат који може да организује различите догађаје, који су важни за Град Београд и Србију. Морамо да унапредимо садржаје и да помогнемо вредним и стручним људима да је воде на прави начин", додао је заменик градоначелника.


Према његовим речима, „Комбанк“ арена је слика коју шаљемо, слика Београда и Србије, због чега је морамо чувати и радити на томе да буде још боља и лепша.


Он је подсетио да је пре пар недеља започет завршетак радова на малој сали и изразио наду да ће велику салу ускоро красити велики висећи семафор, тј. медијска коцка.


“Сјајни уметници су прошли кроз „Комбанк“ арену, попут Ерика Клептона или Бијонс, које су имали прилике да слушају не само Београђани већ људи из читавог света. Спремамо се за Европско дворанско првенство у атлетици, а то ће бити још једна манифестација која ће на прави начин показати шта све могу Град Београд и „Комбанк“ арена”, истакао је Младеновић.


Директор „Комбанк“ арене Ђорђе Милутиновић захвалио је свима који су током 10 година рада дали свој допринос, рекавши да је свако од тих људи оставио део свог професионализма, срца, емоције и жеље да би „Комбанк“ арена била оно што је данас.
“Радови на адаптацији мале сале су доказ да још увек имамо шта да понудимо и пружимо. Подсетићу да је изградња започета 1992. године. Два најзначајнија спортска догађаја су финале Дејвис купа 2010. године и Европско првенство у ватерполу ове године, а мени лично је у срцу остало и финале Светског првенства у рукомету за жене 2013. године, када смо овде имали преко 20.000 гледалаца, док је први део првенства протекао готово неприметно за све који нису рукометни фанови” подсетио је Милутиновић.

 

kombank343434

 

Концерт Балашевића у најави


Наш прослављени кантаутор Ђорђе Балашевић по први пут ће наступити у Комбанк Арени, 30. децембра 2016. године.
Улазнице по ценама од 1700, 2000 и 2300 дин могуће је резервисати или купити онлине преко сајтова www.kombankarena.com i www.eventim.rs.


Резервације важе седам дана од дана резервисања.


Регуларна продаја улазница на свим продајним местима Евентима почела је од суботе, 12. новембра. Улазнице у регуларној продаји моћи ће да се набаве и на благајнама: Комбанк Арене, Билет центра Београда, Дома Омладине, Ушће Шопинг центра.
Од 12. новембра могућа је куповина улазница само директно на благајнама и онлине без резервације.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 14 новембар 2016 15:15
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија