Кућа Добрих Вести

Login

Институт БиоСенс обезбедио инвестицију од 28 милиона евра

Оцените овај чланак
(2 гласова)

biosenssssssБЕОГРАД - Инситут БиоСенс из Новог Сада освојио је прво место у Европи у оквиру најпрестижнијег позива Европске Комисије Хоризонт 2020 – Тиминг намењеног стварању Европских центара изврсности у научним истраживањима, њиховој примени и стварању иновација, а који ће помоћи економском развоју држава и стратешки их укључити на пут иновативног раста Европе.


У конкуренцији од скоро 200 пројеката из целе Европе у којима су учествовале најјаче Европске научноистраживачке институције као Универзитети из Оксфорда и Кембриџа, Институти Макс Планк, Фраунхофер и други, кроз више фаза такмичења које су се одвијале у последње две године, пројекат АНТАРЕС српског БиоСенса освојио је убедљиво прво место, испред свих ЕУ земаља и то као једини финансирани пројекат ван ЕУ, пренела је Европска мрежа предузетништва.


Са буџетом од 28 милиона евра, од чега 14 милиона представљају бесповратна средства ЕУ, а 14 милиона национално суфинансирање које је већ обезбеђено од стране Владе Републике Србије, АНТАРЕС за циљ има да развије БиоСенс у Европски центар изврсности за напредне технологије у области одрживе пољопривреде. Кроз синергијски развој два најперспективнија сектора Србије, ИТ и пољопривреде, АНТАРЕС се фокусира на развој одрживе пољопривреде као најзначајнијег сегмента домаће индустрије, трансфер иновација из истраживања у привреду и убрзан економоски развој земље. Уз отварање око 150 нових радних места у науци, задржаће се најбољи млади стручњаци у земљи и привући најбољи истраживачи из иностранства. Кроз посебан програм подршке малим и средњим предузећима за повезивање домаћег ИТ сектора и пољопривреде, АНТАРЕС ће промивисати Србију као централну тачку истраживања и иновација целог региона, а БиоСенс као један од водећих Европских научноистраживачких института посвећен савременим примењеним и тржишно-оријентисаним истраживањима у области пољопривреде и хране.


Партнери Института БиоСенс на пројекту АНТАРЕС су Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србие и Холандски институт DLO – водећа светска институција у области савремене пољопривреде.


Јавна установа Институт БиоСенс је најмлађи научни институт у Србији који је за кракто време освојио чак 13 пројеката Европске Комисије и постао регионални лидер у области развоја и примене напредних ИТ решења у пољопривреди.


Основни циљ пројекта АНТАРЕС је да трансформише Институт БиоСенс у Еворпски центар изврсности и да кроз врхунска мултидисиплинарна примењена научна истраживања и њихову дисеминацију, омогући одрживост широком кругу корисника који укључује државне институције, индустрију, пољопривредни сектор, академију и друштво у целини.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 26 децембар 2016 21:39
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија