Кућа Добрих Вести

Login

Миксер фестивал 2017

Оцените овај чланак
(1 Глас)

viyuezlenoБЕОГРАД - Девето издање највећег регионалног фестивала креативности одржаће се од 25. до 28. маја на месту на коме је све и почело – у силосима некадашњег Житомлина на доњем Дорћолу, под аутобиографским слоганом “Миграције”.

 

Омиљена локација публике Миксер фестивала на доњем Дорћолу поново ће угостити велики број врхунских имена из области архитектуре и дизајна, урбаног развоја и планирања, стручњаке нових техонологија, ангажоване уметнике и музичаре из региона и света, најавио је Миксер Хаус.

 

Миксер фестивал 2017 фокусираће се на успостављање нових односа између урбане средине, друштва, уметности, природе и технологије, из чега простичу четири главне теме фестивала – МИГРАЦИЈЕ, ОБРАЗОВАЊЕ У ПОКРЕТУ, ТЕХНОЛОГИЈЕ И УМЕТНОСТ, НОВЕ ФАБРИКЕ КУЛТУРЕ – које уједно рефлектују најактуелније изазове са којима се унутар српског друштвеног и културног обрасца суочава и сама организација Миксер.

 

Четири кључне програмске теме обрађују се кроз 9 програмских целина фестивала: Миксер Талкс, Градови за све, Миграције, Технологија и уметност, Дизајн зона, Визуелне уметности, Еду зона, Миксер Кидс, Кино Миксер и Миксер Мјузик.

 

Посебан новитет овогодишњег фестивала биће и четвородневни Тechе&Аrt Еxpo у сарадњи са Нордеусом који ће окупити младе креативце и партнере из области гејминга, визуелних ефеката, виртуелне реалности и публици фестивала дочарати могућности нових технологија примењених у уметности и ИТ сектору.

 

ЦПН на Миксер фестивалу

 

ЦПН ће у оквиру фестивала представити неке од својих научнопопуларних садржаја: посетиоци ће бити у прилици да погледају изложбу Спектри, да се упознају са научнопопуларним часописом Елементи и издањима Центра „Одравњивање“ и „Докторати у прози“, а представници Центра прикључиће се и дебати о едукацији у покрету.

 

Изложба Спектри посвећена је светлости – оној коју видимо, али и оној коју не видимо голим оком, али нас свакодневно окружује у виду електромагнетних таласа.

 

Посетиоци имају прилику да кроз Спектре сами испробају разноврсне ефекте електромагнетних таласа и прочитају занимљиве приче о светлости.

 

Изложба ће бити отворена за посетиоце током читавог фестивала у Десигн зони, најавио је ЦПН.

 

Првога дана фестивала, у четвртак, 25. маја, у 17 часова, тим продукције ЦПН-а представиће последњи број часописа Елементи, који се бави темом оставштине људског рода у случају апокалипсе. Темат нових Елемената под насловом „Задужбина“ представља двадесет четири приче о кључним открићима и проналасцима у људској историји, које је написало чак 20 различитих аутора. На промоцији Елемената говориће Слободан Бубњевић, главни и одговорни уредник часописа, као и помоћници уредника Јована Николић, Никола Здравковић и Ивана Хорват.

 

У недељу, 28. маја, у 16 часова, на Миксеру ће бити представљен први докторат у стрипу, „Одравњивање“ Ника Сузениса. Ово издање Центра користи модерну форму стрипа, јединствену по комбиновању визуелног и текстуалног приступа, како би показао да су слика и реч несамерљиви партнери у креирању и преношењу значења.

 

Иван Умељић и Никола Здравковић из ЦПН-а представиће овом приликом и књигу „Докторати у прози: илустроване приче“, издање које чине оригинални есеји и илустрације инспирисани темама 11 доктората одбрањених у Србији у последњих пет година, како из природних, тако и из друштвених и хуманистичких наука. Поред двојице аутора, у изради књиге је учествовало 11 илустратора из пет земаља, као и 11 аутора доктората.

 

Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу, учествоваће у дебати Едукација у покрету, која се одржава у недељу, 28. маја, у 17 часова. Циљ ове дебате је да се представе примери добре праксе у категорији неформалног образовања, уз искуство рада са социјално осетљивим групама. Разговор ће покушати да осветли и могућности које нуди развој технологије и апликација у образовању деце и одраслих који немају доступност континуираном образовању.

 

Иначе, током четири дана трајања, фестивал Миксер угостиће велики број значајних имена из области архитектуре и дизајна, урбаног развоја и планирања, стручњаке нових техонологија, ангажоване уметнике и музичаре из региона и света, као и младе креативце из области гејминга, визуелних ефеката и виртуелне реалности.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено четвртак, 25 мај 2017 19:19
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија