Кућа Добрих Вести

Login

Велики напредак у односима између Србије и Кувајта

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kuva060606БЕОГРАД - У билатералним односима између Државе Кувајт и Републике Србије је претходних година, а посебно протекле 2017, постигнут велики напредак, истакао је Јусеф Ахмад Абдулсамад, амбасадор унитарне уставне монархије на Арабијском полуострву.

 

“Радујемо се примени постојећих и нових споразума у областима привреде, инвестиција, здравства, туризма и културе на обострану корист кувајтског и српског народа, те да бисмо унапредили укупну сарадњу наших двеју земаља, које веже историја добрих односа и пријатељства дуга 55 година,“ поручио је амбасадор Абдулсамад на пријему којим су обележене значајне годишњице из савремене историје Кувајта.

 

Кувајт чијих 4,2 милиона становника живи на простору од близу 18.000 квадратних километара, стекао је независност од Велике Британије 1961. године. Данас је то земља високог дохотка, утемељеног на шестим по величини у свету резервама нафте. Укупан домаћи производ (БДП) мерен паритетом куповне моћи (PPP, по тржишним ценама) је за 2017. процењен на 303 милијарде долара, а по главни становника на 69.669 долара. Кувајтски динар је валута са највећом вредношћу на свету (преко 3,3 америчка долара за један динар).

 

Град Кувајт је и дом највећој опери на Блиском Истоку. Уопште, кувајтска масовна култура, локална поезија, филм, позоришне представе, ТВ серије који су увелико извожени у суседне државе, донели су тој земљи назив “Холивуд Залива”.

 

 

                                                        ddkjfkdjfkdjfkjfk

 

 

Пријему у београдском хотелу Хајат су присуствовали министри Владе Србије, државни и војни званичници, представници верских заједница, чланови дипломатског кора и друге јавне личности. Амбасадор Абдулсамад је том приликом одржао следећи говор:

 

 

„Ваше Екселенције, драги пријатељи, уважени гости,

 

Задовољство ми је да Вас поздравим на пријему који приређујемо поводом Националног дана - 57. годишњице независности и 27. годишњице ослобођења Државе Кувајт. Најлепше захваљујем што сте дошли да прославите заједно са нама.

 

На самом почетку желео бих да упутим искрене честитке Његовом Височанству Емиру Државе Кувајт шејху Сабаху ал-Ахмеду ал-Џаберу ал-Сабаху и Његовом Височанству Престолонаследнику поводом празника, и истовремено поводом 12. годишњице ступања на власт Њ. В. Емира и Њ.В. Престолонаследника. Нека Бог подари нашој земљи и народу још више успеха и благостања.

 

У билатералним односима између Државе Кувајт и Републике Србије, с нагласком на велики напредак постигнут претходних година, а посебно протекле 2017. године.

 

У Београду је прошлог јула одржан први састанак у оквиру политичких консултација између Кувајта и Србије на којем су размотрене све теме од заједничког интереса за кувајтско-српске односе. Шеф и чланови кувајтске делегације су се током ове посете сусрели са Њ. Е. Председником Србије господином Александром Вучићем као и са неколико министара у Влади Србије. Размотрена су актуелна питања од регионалног и међународног значаја, а потписана су и два споразума - у области нафте и гаса, и у области културне сарадње.

 

Поред тога, српска страна је званично подржала напоре Његовог Височанства Емира Државе Кувајт усмерене ка решавању кризе у региону Залива путем посредовања Његовог Величанства.

 

Исто тако, договорено је да други састанак Мешовите комисије за економско-техничку сарадњу, као и други састанак у оквиру политичких консултација буду одржани у Кувајту током 2018. године. Радујемо се примени постојећих и нових споразума у областима привреде, инвестиција, здравства, туризма и културе на обострану корист кувајтског и српског народа, те да бисмо унапредили укупну сарадњу наших двеју земаља, које веже историја добрих односа и пријатељства дуга 55 година.

 

Ваше Екселенције, даме и господо,

 

Желео бих да истакнем да је, на глобалном нивоу, Кувајту поверена додатна одговорност на међународном плану избором у нестално чланство Савета безбедности Уједињених Нација током 2018. и 2019. године.

 

Такође, Кувајт је у фебруару месецу, на основу иницијативе Његовог Височанства Емира, био домаћин међународној конференцији посвећеној обнови Ирака, у жељи да буде подржан међународни мир и стабилност и изграде мостови сарадње у регији. Учесници ове конференције обећали су помоћ од готово 30 милијарди долара за обнову Ирака.

 

У исто време, у Кувајту је одржан министарски састанак земаља чланица међународне коалиције против ИСИС, први након пораза те терористичке организације у Ираку, на којем су учествовали представници 74 државе. Све то израз је посвећености Кувајта у борби против тероризма и екстремизма.

 

Даме и господо,

 

Искористио бих прилику да укажем на недавну одлуку власти Кувајта да се држављанима Србије омогући добијање кувајтске визе директно на кувајтској граници. Треба споменути и да је претходно, пре готово три године, Република Србија укинула визе држављанима Кувајта.

 

На крају, желео бих да изразим искрену наду да ћемо наредних година сведочити новим облицима сарадње између Кувајта и Србије и да ће наше билатералне везе постати још чвршће у обостраном интересу. Нека пријатељство које смо изградили настави да се развија и расте на свим пољима.

 

Хвала још једном што сте дошли, надам се да ћете уживати у овој прослави и у традиционалним кувајтским производима, музици и специјалитетима које смо припремили да бисмо Вам дочарали наше обичаје, традицију и културу. Хвала и уживајте!

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 12 март 2018 11:47
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија