Кућа Добрих Вести

Login

Опстанак младих на селу, какав план има ивањички крај

Оцените овај чланак
(2 гласова)

lizaaaaaaКанцеларија за младе општине Ивањица учествује у пројекту "Пољопривреда је спремна за иновације" који спроводи Омладински клуб Нови Пазар у партнерству са Удружењем младих агронома.

 

Оснивањем Саветодавног центра за младе пољопривреднике у 15 општина у Србији желе да кроз радионице и едукацију пруже подршку младима да остану на селу и своју каријеру покрену или унапреде.

 

Млади пољопривредници из удаљених ивањичких села често наслеђују земљиште или чак већ развијено газдинство. Ипак, тврде, за опстанак на селу, то није довољно.

 

"Ово подручје је веома повољно за младе, за пољопривреду и за сточарство, али фале нам субвенције, помоћ, јер млади доста одлазе са села, јер не могу сами ни да изгурају то што је потребно да би се боље живело и да би се нешто направило, неки приходи", каже Александар Милојевић из села Кушићи.

 

Да остане на селу Милисав Златић није имао дилему. Уз пољопривреду, бави се и прерадом дрвета и верује да ту припада.

 

"Да имамо боји пут доста би више младих остајало овде и то нам је неки приоритет. Лакше би дошли људи", каже Милисав Златић.

 

У Осоници живи доста младих пољопривредника. Драгана Милутиновић већ дуго има регистровано домаћинство.

 

"Није да не може да се живи. Тражи пуно одрицања, као и све остало, али сматрам да држава треба још више да субвенционише нас младе пољопривреднике, па и младе предузетнике који су остали на селу и кренули да се баве неким послом", каже Драгана Милутиновић.

 

За пројекат "Пољопривреда је спремна за иновације" у ивањичким селима пуно је заинтересованих.

 

"Пројекат се састоји у томе да млади добију информацију увек на који начин могу добити средства да покрену своју производњу, да добију савет како да попуне одређене апликације, да се едукују у одређеној области, у некој пољопривредној грани која је њима занимљива", каже Иван Стаменић из Канцеларије за младе у Ивањици.

 

Уз Саветодавни пољопривредни центар млади на селу имају могућност да науче да направе бизнис план, организују производњу, промовишу и пласирају призводе.

 

У пројекту који финансира Европска унија и Министарство финансија учествује 15 општина.

 

Извор: РТС

 


Последњи пут измењено уторак, 03 март 2020 19:44

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија