Кућа Добрих Вести

Login

Школски прибор за децу ромске националности

Оцените овај чланак
(3 гласова)

priborromiВАЉЕВО - Kомисија за праћење и имплементацију декаде Рома града Ваљева, доделила је школски прибор за децу,  припаднике ромске националне мањине.

 

Локални акциони план за образовање Рома већ више година се спроводи у Ваљеву. “Ове године за те намене је издвојено 3 250 000 динара од чега је 2,2 милиона издвојено за стипендирање ученика ромске националности. 450 000 динара издвојили смо за финансирање ужине за све предшколце, 150 000 динара издвајамо за њихове културне активности у току године, 100 000 динара за новогодишње пакетиће и 200 000 динара за набавку школског прибора.

 

Што се тиче стипендија конкурс је већ расписан и објављен, траје до 26. октобра па позивамо све припаднике ромске мањине који су стекли услов за стипендију да се јаве и конкуришу”, рекао је Радоица Ристић, председник Kомисије за имплементацију декаде Рома.

 

Он истиче да је управо повећање броја деце која добијају стипендију најбољи показатељ успеха Локалног акционог плана јер то значи да се све више деце Рома одлучује да настави школовање. Свако ко је завршио седми разред са продечном оценом 3,50 добија 3 000 динара у осмом разреду , свако дете које упише средњу школу добија 3 500 динара, а сваки студент ромске националности добија стипендију у износу од 6000 динара. Свака стипендија је на месечном нивоу у трајању од 10 месеци. Град Ваљево је у току прошле године стипендирао 56 ученика.

 

 „Једна од бројних активности је школски прибор, а новина је што је Kомисија консултовала педагошке асистенте по том питању, тако да смо ми заједно са учитељима и наставницима дефинисали њихоове потребе по питању прибора. Најважније је да ће овај прибор бити употребљен, а све што се ради јесте последица тежње да они заврше високе школе”, каже Данијела Јанковић педагошки асистент у основној школи “Нада Пурић”.

 

Ромски кординатор, Дејан Маринковић казао је: „На граду Ваљеву и на нашој Kомисији је да стратегију коју је донела Влада Србије спустимо на локални ниво, урадимо локалне акционе планове за здравство, образовање, становање и запошљавање. Очекује се да се до 2025. године направе још већи искораци, да више припадници ромске националности не буду корисници социјалне помоћи већ да буду порески обвезници, да имају своја радна места и да кроз свој рад доприносе користи државе“

 

У оквиру активности Програма имплементације декаде Рома у Ваљеву , ученици ромске националности и ове године добијају бесплатне уџбенике.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 24 октобар 2017 22:21
Рада Севић

Ако би требало да опишем себе у две речи, онда би то било радосна и радна Рада, што и моје име говори. По струци сам дипломирани инжењер организационих наука – менаџмент. Ужа специјалност Људски ресурси: тренинг и професионална оријентација. Око 15 година радим са младим, паметним, образованим људима на заједничком препознавању потенцијала, подизању мотивације и самопоуздања у тражењу посла. Учимо једни од других, “заборављамо изговоре, тражимо начине да нешто урадимо, свесни да једини део свемира који можемо променити то смо ми сами”. Имам срећу да радим оно што волим, трудећи се да рад, учење, знање, стручност, позитиван став промовишем као вредности. Умрежавање, подршка, солидарност, ширење позитивног духа, задатак је свих нас који имамо привилегију да радимо са људима. Изузетно је важно младим људима, пуним ентузијазма и позитивне енергије, жељних знања представити неке дивне, племените људе који су својим радом, залагањем, стручношћу остварили успех у различитим областима. ,,Кућа добрих вести" место је где се промовишу праве вредности и част ми је и задовољство да сарађујем са Вама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија