Кућа Добрих Вести

Login

Боровница и орах најпрофитабилније културе у Србији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

orasieeee343434Воћарство је кроз историју играло важну улогу, а данас се поново враћа и заузима место које заслужује. Поједине воћне културе, као боровница и орах су тренутно најисплативије за узгој, а код неких воћних врста постоје проблеми који могу да се реше савременом технологијом и удруживањем.

 

“У Србији постоји велико интересовање за подизање засада воћа. Код неких воћних врста где нисмо очекивали да ће бити интересовање пре 3-4 године, а то је боровница, ово је доказ да, када се уведу савремене технологије које су праћене фертиригацијом, добар сортимент, значи да се може успети”, рекао је др Зоран Кесеровић, професор на Пољопривредном факултету.

 

Према његовим речима, све је више интересовања за ову воћну врсту, која је перспективна у Србији. Он се нада да ће произвођачи боровнице схватити да треба да се удруже, да имају своје хладњаче где ће чувати робу док се не прода.

 

Према његовим речима, велико је интересовање и за подизањем засада ораха. Како сам каже, орах је дефицитаран у Европи, а код нас још увек није довољно урађено на савременој технологији производње ораха, то јест, на интезивирању производње, на густој садњи 7 x 5м, односно, 8 x 4м, и увођењу сорти које имају латералну родност, као што је Чендлер, Педро Фернед и остале сорте.

 

“Чак и наша сорта Расна је јако добра” истакао је професор Кесеровић.

 

Такође, велико је интересовање за подизање засада кајсије и јагоде.

 

Међутим, код неких воћних култура постоје евидентни проблеми.

 

„Тамо где нисмо нисмо урадили довољно, где постоји, заправо, јаз између произвођача и прерађивача - то је код производње малине и код производње вишње. Да натерамо мале произвођаче и вишње и малине, да они имају своје хладњаче и своје прерађивачке капацитете”, указао нам је наш саговорник.

 

Што се тиче шљиве, професор истиче да је велики проблем био са ценом шљиве, да је била изузетно ниска у централној Србији, и то не само за шљиву већ и за вишњу.

 

“Ја сам рекао произвођачу у централној Србији, да би били конкурентни морају повећати производњу по јединици површине и морају смањити трошкове производње. Ни један већи засада у Војводини није без савремених тресача за механизовану бербу, чак постоје и комбајни, а они доле појединачно не могу то урадити, него се морају удружити и набавити савремене тресаче, који смањују трошкове производње”, закључио је професор Кесеровић.

 

Извор: Агромедиа/Е капија


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија