Кућа Добрих Вести

Login

Пелене од бамбуса

Оцените овај чланак
(8 гласова)

1БЕОГРАД - “Ми смо две веома ентузијастичне и упорне другарице и куме, које су своју идеју спровеле у дело и успевају свакодневно да истрају у истој”. Овако за “Кућу добрих вести” почињу разговор младе предузетнице Соња Дракић и Виолета Матијевић које су пре само две године покренуле потпуно нови и другачији производ на нашем тржишту- бамбус пелене за бебе. Соња, графички дизајнер и Виолета, медицинска сестра по струци, желеле су да првенствено својој деци омогуће здраво детињство.


Ова идеја је управо кренула “из куће” јер је Соња за своју девојчицу наручивала памучне пелене из иностранства. Како је процедура око наручивања и слања била доста компликована, решиле су да бамбус доведу у Србију.

5

Бамбус здравији од памука

У иностранству платнене пелене имате уназад  десет година, а код нас је то и даље нестварно. Када смо се одлучиле на овај подухват, Виолета и ја смо, не познајући индустрију текстила, полако кренуле у потрагу. Оно што нам је од почетка било занимљиво јесу  пелене од бамбуса, који је,  у суштини, природно антибактеријски, и као сировина савршено еколошки. Узгаја се без воде, пестицида, расте као коров и у односу на памук је много исплативији и здравији. Бамбус је пре непуних 10 година ушао у индустрију текстила и на тржишту није толико популаран.
Убрзо је и кренула наша потрага за бамбусом, која је трајала готово годину дана. Успеле смо и са тиме да се изборимо и онда напокон кренуле у израду модела, за које смо ангажовали три жене са којима и данас радимо, а које се разумеју у текстил и помажу да коначан производ буде што бољи – присећа се Соња почетака.

Едукација мама

Иако им је сам почетак одузео доста времена, највише енергије уложиле су у едукацију мама, о томе шта су то платнене бамбус пелене и  зашто би маме баш у 21. веку требало да перу исте.
-Своје едукативне почетке обележиле смо управо у здравственим институцијама, породилиштима, педијатрији, школама родитељства, где смо оствариле добре контакте и где су запослени редовно истицали значај управо ових пелена које су од природног материјала и веома здраве за бебину кожу- објашњава Соња.
Бамбус пелене су саме по себи здравије за бебу, а онда и за околину. Виолета и Соња су за ове две године, ослушкујући потребе и предлоге младих мама, научиле доста тога и чак направиле нове моделе бамбус пелена.
Веома нам значе сугестије, критике и предлози наших муштерија, јер тако једино можемо унапредити своју производњу. Било је мама које су се питале чему служе пелене које се перу, до оних које су одушевљене нашим производом и да су срећне да је то неко у Србији направио - додаје Виолета.

Бамбус од значаја за заштиту животне средине

-Поред антибактеријског дејства, бамбус има велики значај за заштиту животне средине и екологију, која је код нас последња на друштвеној лествици
-С обзиром да живим у приградском насељу где се односи два пута недељно смеће, мене је изненадило да са малом бебом, свакога дана имам пуну кесу ђубрета, само пелена, и за недељу дана, уколико служба не однесе ђубре, ја имам огроман џак прљавих пелена, а за две године ја не могу да замислим која је та количина пелена која би остала иза мог детета. Знамо да се те пелене разграђују петсто година, и онда се редовно запитам да ли  тако нешто желим да урадим будућим генерацијама.
Да једнократне пелене имају већи и штетнији утицај на околину показала је и прича  коју су младе предузетнице испричале за “Кућу добрих вести”.
-Жена коју смо упозанали кроз посао,  отишла је у Индију, где је морала да се породи. Тамо је једва успела да пронађе једнократне пелене, због којих је морала да путује чак до другог града. Након порођаја, повијала је дете једнократним пеленама, а индијци су се веома чудили што користи пелену коју ће само након три сата бацити. Када се вратила у село у коме је живела у Индији, и где нису имали службу за одношење смећа, прљаве пелене су се само гомилале у дворишту. Када су пси кренули да их разноссе, морали су да копају рупе у сопственом дворишту и ту затрпавају употребљене једнократне пелене. Након тог искуства, та жена је једва чекала да јој мајка из Србије донесе било какве платнене пелене.

3

Платнене пелене много јефтиније од једнократних

Многе маме се одлучују на куповину бамбус пелена управо из економског разлога, јер платнене пелене, гледајући  период од две године, испадну два до три пута јефтиније од једнократних. Иако је на самом почетку трошак мало већи, пошто је неопходно узети до 20 бамбус пелена, родитељима се то исплати већ у првих шест месеци.
Ове пелене се не бацају, него се једноставно преносе са колена на колено. Веома лако се одржавају и прављене су за неколико генерација деце. Перу се на 40 до 60 степени, могу се искувавати, користи се веома мало детерџента, који није вештачки, и без омекшивача и избељивача који могу да оштете тканину, или изиритирају бебу. Суше се поред грејног тела  и у току зимског периода осуше се у току једног дана, предочава Соња.

„Дај Дај“ пелене

Њихово мало предузеће које носи име “Дај Дај” у понуди има три модела пелена, заштитне гаћице и гаћице за одвикавање.
У разговору са мамама и њиховим предлозима направиле смо модел 2 у 1, са заштитним слојем ради бржег и лакшег пресвлачења, као и гаћице за одвикавање за старију децу од 3, 4 година. Велики проценат деце има проблем са осипима и већ се у првој години лече неким антибиотским кремама. Овај проблем се не решава на прави начин и већина управо тих мајки које имају проблеме са осипом деце, дођу  до нас.
Ове  бамбус пелене направљене су за узраст до две године, јер је пракса показала да је управо то период за одвикавање од истих пелена.
- У Америци и Канади је овај производ доста напредовао, али је битно то да су све те компаније почеле кроз мали породични бизнис. Ми на месечном нивоу израдимо око 1.000 пелена, али је најбитније што ми у сарадњи са три жене које нам шију, на крају дана имамо финални производ,
Иначе материјали са којима раде Соња и Виолета поседују еко текс  сертификат, немачки сертификат светски признат за текстил, који не садржи никакве штетне супстанце, а цене су од 920 до 1450 динара, у зависности од модела, величине. Организујемо и продајне акције, уз попусте и поклоне . Пелене се могу поручити путем сајта “Дај дај” или доласком лично на адресу.

2
Људи вас могу контактирати путем нашег сајта, који је првенствено едукативан, и тамо се могу информисати о свему што их интересује. За оне који су из Београда могу се прошетати до наше канцларије у Светогорској, која је уједно и изложбени салон где се могу распитати и видети пелене.
Имамо у плану да, можда већ следеће године, будемо мало мобилније и направимо један караван кроз Србију.
Ове две младе ентузијасткиње на крају поручују да верују у своју идеју и да уз помоћ критика и потпоре људи са којима су у контакту гурају даље.
-Идеја нам је да више људи чује за нас, да им на тај начин помогнемо, и да се трудимо да и даље останемо у конктакту са мамама како бисмо унапредили свој производ и тако проширили асортиман пелена.

Избор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 22 октобар 2012 14:12
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија