Кућа Добрих Вести

Login

Археолози надомак великог открића код Сремске Митровице

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sresmamitorvicassssssБЕОГРАД - Да ли су екипе српских и аустралијских археолога, које детаљно истражују локалитет Глац покрај Сремске Митровице, на прагу великог открића? Иако је почело као археолошко ископавање античке виле, доста елемената, кажу, указује на то да су заправо пронашли палату римског цара Максимилијана.


У античко доба звали су га "мајком свих градова". Иако је у данашњој Сремској Митровици рођено најмање осам римских царева, тридесет археолога ту је само због једног од њих. Оног за ког знају да је изградио палату тамо где је одрастао.


“У историјским изворима из XV века се каже да је цар Максимилијан Херкулије подигао палату у непосредној близини Сирмијума, на месту где су његови родитељи радили као надничари. Пошто је ово једини локалитет у близини Сирмијума који има ексклузиван, царски материјал, ми помишљамо да би ово могла бити палата коју је поменуо историјски извор из IV века”, каже Стефан Поп Лазић из Археолошког института у Београда.


Археолози су засад пронашли скупоцени мозаик који је себи могао да приушти једино аристократа, као и остатке кула које означавају да је вила била добро обезбеђена. Међутим, највеће откриће које говори у прилог томе да је овде некад живео римски цар је један нимало обичан камен.


Љубичасти порфир, попут овог, ископаван је само у царским рудницима у Египту. Иначе, у античком Риму, љубичаста боја је, било на одећи или на грађевинама, била дозвољена искључиво императорима.


Иако се за овај локалитет зна већ више од сто година, озбиљна истраживања започета су тек када је пројекат прошле године преузео тим сиднејског професора Ричарда Мајлса. Истраживање Сирмијума, каже, за њега је круна каријере.


“Радио сам пуно у Северној Африци, у Алжиру и Тунису, затим у Риму, што је било сјајно, али сам пожелео да се позабавим нечим сасвим другачијим. Чуо сам за српска налазишта, посебно се заинтересовао управо за Сремску Митровицу, и решио - ово је место на ком желим да ископавам“, каже Ричард Мајлс, професор археологије на Сиднејском универзитету.

 

Археолози желе да од налазишта, између осталог, направе и едукативни центар. Идеја која се већ добро примила, јер на радионице долазе и ученици митровачке гимназије.

 

Наставак ископавања зависи - од новца. Археолошко налазиште готово у потпуности финансира Аустралија, а подршка републичких и покрајинских власти засад је била - симболична.

 

Извор: Н1


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија