Кућа Добрих Вести

Login

Најбољи примери наставе математике у Србији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

majmesecmamteitakЦентар за промоцију науке је кроз свој конкурс нашао најбоље и најмаштовитије наставнике математике и примере наставе математике широм Србије.

 

Уочи манифестације Мај месец математике коју организује осми пут заредом, Центар за промоцију науке је током марта упутио позив наставницима, професорима, учитељима и свима посвећенима образовању и популаризацији математике и науке широм Србије, који имају добру праксу у својој настави, да јавности представе интересантне математичке методе, појмове или догађаје са својих часова.

 

Након месец дана и 90 пријава из 45 градова, жири Центра за промоцију науке изабрао је најмаштовитије и најразиграније примере наставе математике. Сви пристигли предлози наћи ће се на математичкој мапи Србије под слоганом „Истражи координате“, а комисија је изабрала пет најбољих примера добре праксе наставника и популаризатора математике који ће имати прилику да читавој Србији покажу како они подучавају математику и инспиришу на нове идеје:

 

Наталија Будински, из ОШ „Петро Кузмјак“, из Руског Крстура, повезује математику и поезију. Присећајући се анегдоте која каже да је чувени математичар Хилберт, приметивши да му један студент изостаје са предавања због поезије прокоментарисао да га је иначе сматрао немаштовитим, Наталија је ове две области чврсто повезала маштом.

 

Данило Боровница, из ОШ „Свети Сава“, из Кикинде, доказује Питагорину теорему преко канапа и штапа. Кроз визуелизацију, покрет и игру, он приказује повезаност математике са светом око нас.

 

Небојша Илић, из ОШ „Вељко Дугошевић“, из Турија код Кучева, нас учи бројевним системима древних цивилизација одлазећи дубоко у прошлост. Он подучава младе о давним временима када математике није било у школама, па су је људи проналазили свуда око себи и морали да је дефинишу сами.

 

Аница Тричковић, из ОШ „Топлички хероји“, из Житорађе, повезује различите предмете који се изучавају у школи са стварним животом око нас и одрживим развојем у контексту сиромаштва у свету кроз пројекат „Ливинг он 1.25$ а даy“. Географија, биологија, енглески језик и математика су кроз овај пројекат укључени у израду дневног јеловника за 1,25 долара, што је пре неколико година био праг сиромаштва у свету.

 

Сања Јечменица и коауторка Ана Ружић, из ОШ „Јован Стерија Поповић“, из Београда, кроз пројекат „Гугл мапа са 3 слоја задатака“ оспособљавају ученике да решавају проблеме у непознатим ситуацијама, усвајају математичка знања потребна за схватање појава и законитости у природи, и упознају ученике са географијом и картографијом. Њих две пребацују математику у виртуелни простор и Google мапе.

 

Центар за промоцију науке заједно са Математичким институтом Српске академије наука и уметности традиционално организује националну научнопопуларну манифестацију „Мај месец математике“ на неколико локација, уз две изложбе и разноврстан програм радионица и предавања.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 03 април 2019 14:26

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија