Кућа Добрих Вести

Login

Уметност математике у мају

Оцените овај чланак
(2 гласова)

rifnussssssБЕОГРАД - Овогодишњи гост манифестације „Мај месец математике“ биће холандски уметник и математичар Ринус Рулофс.


Почетак овогодишње мајске манифестације биће обележен изложбом „Визуална математика – од структуре до уметности“, познатог холандског уметника.


Након недавних поставки његових радова у Пољској, Јужној Кореји и Хонг Конгу, ово велико име светске Art & Science сцене, од 5. до 10. маја у Београду први пут представља своје објекте у славу недавно преминулог колеге Јаблана Славика, вишегодишњег сарадника ЦПН-а.


Др Ринус Рулофс је рођен у Хентелу у Холандији 1954. године. Након што је студирао примењену математику на Техничком униврзитету у Еншедеу, специјализовао се за скулптуру на Академији уметности, објавио је научни портал "Елементаријум".


Гостовање Ринуса Рулофса у Србији на трагу је великог европског пројекта Визуелна математика који је објединио најзначајније ауторе који у свом раду користе и повезују математику и уметничке дисциплине. Ринусово дело је најбољи показатељ успеха овог концепта, а сам аутор закључује да га увек и без задршке инспирише и води фасцинираност математиком и њеним структурама. За њега је то игра којом се стварају нове форме засноване на основним елементима, oблик који расте и развија се, и математика као алат у том чудесном процесу креације којим и сама постаје уметност кроз дело овог истакнутог уметника.


Током трајања изложбе, 6, 7. и 8. маја, аутор ће у простору Галерије водити и неколико радионица намењених ђацима београдских школа, док ће 9. маја, у Малој сали Коларчеве задужбине одржати предавање на тему Визуелна математика.


Ринус Рулофс је излагао на бројним изложбама широм Европе и Америке, писао за многобројне стручне публикације широм света и одржао бројне презентације и радионице.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 30 април 2015 21:51
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија