Кућа Добрих Вести

Login

Познати светски математичар гостује у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

JamestantonБЕОГРАД - У оквиру овогодишњег Маја месеца математике, чувени светски математичар и популаризатор држи низ занимљивих предавања у Београду.

 У оквиру Маја месеца математике, у Београду од 25. до 29. маја, гостује чувени математичар и предавач Џејмс Тентон.

 

 

Гостовање је организовала популаризаторка математике Александра Равас у сарадњи с Центром за промоцију науке и пројектом Craeations.

 

Током пет дана Џејмс Тентон ће одржати чак осам предавања о математици као, како каже, дубокој, богатој, забавној и прелепој науци, најавио је Центар за промоцију науке (ЦПН).

 

Након доктората на Принстону, Тентон је десетак година пратио уобичајену академску каријеру факултетског професора, пре него што га је жеља за реформом наставе математике одвукла у средњошколске воде. Како би боље разумео заједницу наставника коју је покушавао да инспирише, и сам јој се прикључио. Од 2002. до 2013. године предавао је математику на свој специфичан начин у средњој школи St. Mark у Масачусетсу, САД.
Данас је гостујући професор Америчке математичке асоцијације.


Тема његовог главног београдског предавања су бројеви, о којима ће причати у среду, 25. маја, у великом амфитеатру Хемијског факултета у шест сати поподне. Предавање носи назив Playing with Math: Figurate Numbers and the Square Root of Two, и током њега ће Тентон тему квадратних и троугаоних бројева представити кроз историју међународних стандардних величина папира.


Поред Хемијског факултета, Тентон ће гостовати у Математичком институту САНУ, Математичкој гимназији, Галерији науке и технике, истраживачкој станици Петница, Математичком друштву ”Архимедес”, као и у StartIt центру у Савској улици у Београду.


Циљане групе су, у зависности од предавања, ученици, наставници и родитељи; теме од унапређења математичке наставе до личних искустава, занимљивих грешака и мисаоних експеримената. Сва предавања су на енглеском језику.


Истражите о програму предавања Џејмса Тентона.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 20 мај 2016 22:54
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија