Кућа Добрих Вести

Login

Говорне технологије – пут ка лакшем и хуманијем животу

Оцените овај чланак
(6 гласова)

7904-uvodnaБЕОГРАД - Новосадска компанија „Axon Inteligentni sistemi” развиће у наредних годину дана апликацију уз помоћ које ће „паметни телефони“ (smarthphones) моћи на српском језику да примају и извршавају команде путем гласа, изјавила је за „Кућу добрих вести“ директор ове фирме Весна Рехнер.

Тако рецимо, за позивање неког броја или слање СМС поруке више вам неће бити потребне руке, већ ћете моћи мобилном телефону давати „команде“ гласом попут - позови ми особу „икс“ (x), или пошаљи особи „ипсилон“ (y) поруку следеће садржине...

Колико ће оваква апликација олакшати живот слепим и слабовидим особама, као и особама са другим облицима инвалидитета лако је закључити, а не треба заборавити и на предности које ће имати други корисници. Возачи ће се овој иновацији сигурно обрадовати, јер већ у великој мери користе телефоне приликом вожње, иако је то законом строго забрањено.

 

Дијалог човека и машине на српском језику

 

„Апликација коју ми планирамо да развијемо у наредних годину дана би омогућавала позивање гласом контакта из адресара или диктирање броја телефона, диктирање и слање СМС-а контакту из адресара, читање пристиглог СМС-а, операције са адресаром као што су унос новог контакта путем гласа, као и ажурирање, заказивање састанка, рођендана...“, објаснила је у разговору за наше интернет новине Весна Рехнер, руководилац маркетинга у компанији „АлфаНум“ и извршни директор фирме „Аxон Интелигентни системи“.

„Циљ пројекта је апликација за развој дијалошлих система на оним моделима паметних мобилних телефона који се највише користе у Србији. Ова апликација ће омогућити коришћење сложенијих функција телефона за лица која нису технички образована“, додала је Рехнер.

Она је истакла да поменута апликација не нуди неку нову функционалност која до сада није била присутна у мобилним уређајима, већ само обезбеђује значајно лакши и бржи приступ постојећим апликацијама и функционалностима.
Пројекат је подржао Фонд за иновациону делатност кроз Програм подршке иновацијама у Србији. Новосадска компанија “Аxон”, која је носилац пројекта, настала је као spin off компанија „АлфаНум“ предузећа које је лидер у развоју говорних технологија. Говорне технологије (препознавање и синтеза говора) за српски језик, као и за све остале јужнословенске језике, развијане су током претходних 15 година, а научно-истраживачким радом у оквиру АлфаНум тима бави се група наставника и сарадника Катедре за телекомуникације и обраду сигнала Факултета техничких наука у Новом Саду, под руководством професора Делића. Резултати који су постигнути у овом развоју данас стварају могућност за природан дијалог човек - машина и то на српском језику.

 

Читај ми – од велике користи слепима

 

Неколико интересантних пројеката ја тренутно у току, а један од њих је озвучавање сајтова. „АлфаНум“ је већ озвучио сајтове Радио Телевизије Србије, Радио Телевизије Војводине, општина Темерин, Бачка Паланка, Бечеј, Ивањица, сајт Архива Југославије, а у припреми је и озвучавање сајта еУправе.

„Решење је конципирано тако да корисник једноставним кликом на тастер „Читај ми“ покреће плејер који чита садржај текста на одабраној интернет страници. Решење је првенствено намењено за читање вести. Потврђивањем опција „шта је најновије“, односно, „шта је најважније“, корисник скраћује време претраге вести, што подиже ефикасност овог информативног сервиса“, наглашава Рехнер.

„Треба истаћи да, поред тога што је ова функционалност од велике користи слепима и слабовидима, она помаже и људима са другим типовима инвалидитета. Особе које, рецимо, болују од мултипле склерозе и особе са дечијом и церебралном парализом често нису способне саме да читају јер им то представља изузетан напор. Такође, особе са дислексијом имају тешкоћа у читању, како у погледу брзине читања тако и тачности, што утиче и на ниво разумевања прочитаног“, објаснила је она.

Према њеним речима, озвучавање сајтова пружа велике предности, јер човек у савременом окружењу има све мање времена и често је приморан да ради више послова у исто време.

 

Озвучени сајтови и говорни портали

 

„Сада је могуће преслушавати одабране вести и уз то, истовремено, обављати неки други посао.Примере озвучених сајтова можете видети на: www.rtv.rs  и www.rts.rswww.temerin.rswww.backapalanka.rs, www.becej.rs, www.ivanjica.rs, www.arhivyu.rs, а ускоро и на сајту еУправе републике Србије...

АлфаНум тим ће развојем својих производа помагати са једне стране особама са инвалидитетом, а са друге стране ће применом говорних технологија у савременом окружењу олакшати и убрзати информисање широкој популацији кроз разне видове информационих сервиса - говорних портала који су доступни 24 сата, седам дана у недељи, 365 дана у години. Путем ових говорних портала грађани би лакше долазили до информација неопходних за прибављање потребних докумената (нпр. извода из матичне књиге рођених, или књиге држављана), информација о стању на путевима, сервисних вести из јавних предузећа итд. Данас када правовремена информација значи много, то је пут ка лакшем и хуманијем живљењу.

Више информација можете видети на: www.alfanum.co.rs

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 21 септембар 2012 14:54
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија