Кућа Добрих Вести

Login

Oтворен СИЛАФЕСТ у 2014. у Великом Градишту

Оцените овај чланак
(3 гласова)

silafest1БЕОГРАД -  Драган Милић, председник општине Велико Градиште изјавио је да је ова Општина протеклих неколико година доживела процват туризма захваљујући Међународном фестивалу туристичког и еколошког филма СИЛАФЕСТ, али и низу других манифестација и садржаја, попут Сребрног језера и Рамске тврђаве.

Председник општине Милић је свечано отворио Шести СИЛАФЕСТ у недељу увече, а та манифестација ће трајати до суботе, 6. септембра.

Гостима се први обратио познати српски режисер Бошко Савковић, извршни продуцент Фестивала, који је говорио о значају СИЛАФЕСТ, који је у чланству Међународног комитета фестивала туристичких филмова (ЦИФФТ).

Савковић се захвалио општини Велико Градиште и Високој туристичкој школи (ВТШ) из Београда, „без чије помоћи Фестивал не би био одржан ове године“. Он је напоменуо да је довољно да фестивал не буде одржан само једне године па да буде уклоњен са листе ЦИФФТ.

 

sila

 

ЦИФФТ је под патронатом Светске туристичке организације (UNWTO), једне од специјализованих агенција Уједињених нација и окупља најбоље фестивале ове врсте филмова у свету – у Њујорку, Лос Анђелесу, Варшави, Берлину, Кану... ЦИФФТ је уврстила Силафест међу 12 најпрестижнијих фестивала ове категорије филмова на планети, навео је Савковић.

Чланови овогодишњег жирија, Хасан Арнаутовић, режисер и новинар ТВ Босне и Херцеговине, Милина Косановић, предавач са ВТШ, Рената Мешух, продуцент из Аустрије и Андреас Мешух, режисер из Аустрије, поручили су многобројним гостима Фестивала да ће имати прилику да у наредних пет дана погледају врхунска остварења из овог сегмента филмске уметности.

Једно путовање, безброј доживљаја

Један од учесника Фестивала, Вилијам Киландер, режисер и филмски сниматељ из Шведске, стални учесник СИЛАФЕСТ и заљубљеник у Србију, публици је приказао инсерте из свог најновијег филма који је снимио о Београду.
Прве фестивалске вечери представљено је шест филмова из такмичарског дела програма, као и филм Бошка Савковића „Једно путовање, безброј доживљаја“, урађен у продукцији

Туристичке организације Србије (ТОС) и који је званични промотивни филм о Србији.
На овогодишњем СИЛАФЕСТ биће приказано 40 филмова које је жири одабрао у конкуренцији од 186 пристиглих из 13 земаља широм света, укључујући и географски удаљену Аустралију.

Најбољим остварењима ће бити додељени Гранд при фестивала и награда Златни и Сребрни талас за најбоље филмове по такмичарским категоријама.

Биће додељене и специјалне награде Златни пинкум, за најбоља домаћа филмска остварења из области екологије и туризма, и награде Бели багрем за најуспешније ауторе у домену општег сензибилитета, режије, филмске монтаже и музике.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 01 септембар 2014 22:05
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија