Кућа Добрих Вести

Login

Колико помажу заштитне маске?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

hirurskamaskaСве више људи носи заштитне маске. Више земаља је то чак наложило као обавезу. Шта то доноси, кога маске штите и од чега?

 

Од избијања епидемије корона-вируса, у многим областима Кине обавезно је ношење маски. Сада то уводе и многе друге земље. Аустрија је, на пример, увела пропис обавезног ношења маски у супермаркетима. И у Немачкој се о томе дискутује.

 

Такве мере се не доносе да би се здрава особа која носи маску заштитила, већ би требало да је носе заражени како би заштитили друге који то нису. Али пошто заражени може да преноси инфекцију и пре избијања симптома, практично свака особа је потенцијални преносилац вируса. Логика која стоји иза обавезног ношења маски је зато следећа: ако се сви будемо придржавали, смањиће се укупан ризик заразе у друштву.

 

Хируршке маске штите пацијенте

 

Једноставна маска која покрива нос и уста раније се употребљавала искључиво у операционим салама. Лекари и асистенти носили су такве маске при операцијама да не би инфицирали патогенима пацијенте на операционом столу. Ако онај који носи маску кија или кашље, највећи број капљица остаје у маски.

 

Но, то дугорочно функционише само ако се маске редовно мењају и безбедно и хигијенски одлажу. У операционим салама маске морају да се мењају најмање на свака два сата. Међутим, ако такву маску носите више пута, она брзо губи своју функцију.

 

Колико заштите пружа маска?

 

Онај који носи маску може да се заштити од капљичног преноса инфекције и инфекције додиром заражених површина (на пример ако руком додирне заражену површину, па потом уста, нос или очи), али само у ограниченој мери. Јер, вирус најчешће у организам улази кроз уста, нос или очи (ако на телу нема отворених рана). Најважнију улогу дакле играју руке.

 

Хируршке маске комбиноване са заштитним наочарима мање служе за заустављање капљица које садрже вирусе, много је важније то што нас оне стално подсећају да не додирујемо нос рукама у случају да нас засврби. Исто тако би требало што мање трљати очи.

 

Маске које пружају бољу заштиту

 

Поред хируршких маски, које изгледају као кухињски убруси за једнократну употребу, постоје и маске са правим филтерима. Њих рецимо користе многе занатлије при раду, а оне пре свега штите од прашине која је штетна по здравље и аеросола.

 

Такве маске се сада користе и у болницама, када лекари и друго медицинско особље долазе у контакт с веома заразним пацијентима. Поред тога, у тим случајевима се користе и заштитне наочари, гумене рукавице и кецеље за једнократну употребу или комбинезони.

 

Такве маске за једнократну употребу често су од пресованих целулозних влакана са уграђеним филтерима и вентилима за издах или од пластике исто тако са одговарајућим филтерима. У Европској унији су такве маске подељене у три категроије заштите – ФФП (filtering face piece). Маске категорије ФФП-1 су истина боље од хируршких маски, али не пружају потребну заштиту против вируса. Оне су на пример намењене столарима који раде на циркуларим тестерама са усисним уређајима, како би зауставиле крупну прашину. Њу могу да користе и зидари приликом мешања цемента.

 

Само маске ФФП-3 штите од капљичних аеросола, молекула протеина, вируса, бактерија, гљивица и спора, а код правилне примене нуде чак и заштиту од веома опасне прашине, попут азбестних влакана. С обзиром на тренутни недостатак таквих маски, немачки институт „Роберт Кох“ у нужди дозвољава и употребу маски ФФП-2 у инфективној медицини. Али та маска је међу лекарима спорна.

 

Ако се већ користи, онда онако како треба

 

ФФП-3 маске би могле, за разлику од једноставних хируршких маски, да заштите особу која их носи од инфекције – чак и од веома инфективних патогена, попут богиња или туберкулозе. Али, и у том случају заштита функционише само ако се истовремено предузму и друге мере: стриктна хигијена приликом стављања маске, заштитне наочари, рукавице и пластичне кецеље или комбинезони, стручно одлагање могуће контаминираних артикала за једнократну у потребу и редовно прање руку. Такође, и просторије морају редовно да се дезинфикују.

 

Те маске се на пример употребљавају у карантинима у којима се негују заражени пацијенти. То је и велики напор за медицинско особље – облачење комплетне заштине одеће и опреме, укључујући и правилно одлагање.

 

Стигло 14 милиона маски из Кине и стручњаци

 

На Аеродром "Никола Тесла" у Београду слетeо је још један авион којим је стигла медицинска помоћ, али и стручњаци из Кине.

 

Из Кине је стигао авион са 14 милиона маски и 14 стручњака.

 

Они треба да помогну у инсталирању двије машине које су купљене од кинеске фирме "Health care", како би маске правили сами у Србији.

 

Капацитет две машине ће бити 192.000 маски на дан.

 

У апотеке за викенд стижу и рукавице

 

Осим маски и дезинфекционих средстава, суграђани су у апотекама у последње време тражили и рукавице. Количина од око 15.000 која је од јануара испоручена апотекарској установи „Београд” врло брзо је планула, а нови контингент би требало да дође ускоро.

 

„Очекујемо испоруку рукавица у суботу. Тада би свака од наше 93 апотеке које раде требало да добије довољне количине ове робе. Ми смо све ово време успевали да обезбедимо и дезинфекциона средства, посебно она за суво прање руку. Још у јануару смо набавили супстанцу бензалконијум-хлорид која се користи за израду препарата у облику гела за суво прање руку. На тај начин допринели смо да се зараза не унесе у куће. Без обзира на то што смо набавили количину која је по тадашњим проценама и у тадашњој ситуацији могла да нам траје дужи временски период, ипак се она убрзано троши па смо наручили још ове супстанце. Очекујемо да ће и тај контингент ускоро доћи“, каже Јасминка Бјелетић, директорка здравствене установе „Апотека Београд”.

 

Извор: Дојче веле/Политика

 

 


Последњи пут измењено четвртак, 02 април 2020 23:09

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија