Кућа Добрих Вести

Login

Наш четверац са кормиларом европски првак

Оцените овај чланак
(0 гласова)

juniorsko-evropsko-prvenstvo-na-bledu-uvodnaБЛЕД - У финалу Другог јуниорског европског првенства на Бледу, четверац с кормиларом у саставу Бојан Дошљак, Александар Маринковски, Александар Беђик, Алекса Станковић и кормилар Матеја Јошић освојили су злато с временом 6:22.24. Двојац без кормилара био је четврти на Старом континенту, а осмерац шести.

Три финала, једна медаља, и то златна, скор је Србије на Другом јуниорском европском првенству које је данас завршено на Бледу (Словенија). У финалу четвераца са кормиларом наши јуниори постали су прваци Европе оставивши иза себе посаде Италије (6:26.36) и Украјине (6:31.77), наводи се у данашњем саопштењу прес службе Веслачког савеза Србије достављеном “Кући добрих вести”.

Други по успешности од наших 11 посада, које су овог викенда наступале на Бледу, био је двојац без кормилара Игор Лончаревић, Андрија Шљукић, који је у финалу ове дисциплине заузео четврто место са свега 64 стотинке заостатка за бронзаним Мађарима. Тријумфовао је чамац Румуније (6:43.43), док је сребро припало Мађарској (6:49.27). Осмерац у саставу Никола Крловић, Лука Пејановић, Виктор Пивач, Урош Маринковић, Игњат Ђорђевић, Иван Станишић, Никола Селаковић, Урош Станојевић, кормилар Марко Арваи с временом 5:58.16 био је шести у финалној трци, иза посада Италије (5:38.90), Румуније (5:43.77), Белорусије (5:46.86), Чешке (5:53.65) и Мађарске (5:56.84).

Остале наше посаде морале су да се задовоље Б финалима. Четверац скул Марко Миловановић, Миљан Милошевић, Душан Новаковић, Лука Јошић је у својој групи полуфинала био пети с временом 6:11.04 док је у борби за пласман од 7. до 12. места, с временом 6:16.22 заузео шесто место. Дубл скул Марко Јошић, Петар Јовановић у Б финалу је с временом 6:49.13 заузео четврто место па је у коначном пласману 11. С временом 6:20.58 четверац без кормилара Љубомир Гаврић, Милош Шћепановић, Драгиша Миловановић, Милош Алексић је тријумфовао у Б финалу па је шампионат завршио на високом седмом месту. Мартин Мачковић је у Б финалу скифа заузео друго место с временом 7:18.33 па му је у коначном скору припало осмо место. У Б Финалу дубл скула Петар Јовановић и Марко Јошић су с временом 6:49.13 били четврти, укупно 10. на првенству.

На Бледу смо имали три женске посаде. Дубл скул Љиљана Јошић, Зорица Мрђа тријумфовао је у Б финалу с временом 7:23.93 па је шампионат завршио на седмом месту. Женски четверац скул Александра Кнежевић, Јелена Момиров, Милица Лугоња, Луна Угреновић је с временом 7:15.52 био други у Б финалу, док је Нађа Илић у женском скифу завршила шампионат на 13. месту. У одличној трци репесажа с временом 8:29.32 била четврта са свега 28 стотинки заостатка иза трећепласиране Естонке Тоху. Претходно је у квалификацијама с временом 9:09.21 заузела четврто место. Права је штета што наша скифисткиња није успела да се домогне полуфинала, јер је издањем у репесажу показала да има потенцијал и да је само недостатак спортске среће коштао бољег пласмана на Бледу.

– Наступ наших јуниора на Бледу могу да окарактеришем успешним поготово ако се зна да смо на шампионат отпутовали дан пошто је наш сениорски репрезентативац Немања Нешић изненада преминуо. Због тог трагичног догађаја, који је потресао цео веслачки спорт у Србији, а и шире, и даље смо сви у шоку па је сваки резултат на Бледу представљао успех, рекао је Небојша Илић, селектор веслачке репрезентације Србије, која је на Бледу у знак жалости за Немањом Нешићем наступала са црним флором.

– Четверац са кормиларом је освајањем злата оставио најјачи утисак. У финалу је одвеслао изузетно добру трку поставши европски првак са готово пет секунди предности у односу на вицешампионе Италијане. Двојац без кормилара је, такође, био на високом нивоу и умало је остао без медаље која би употпунила добар утисак. Ипак, пауза Шљукића од десет дана након регате у Минхену због болести оставила је трага и свакако да на Бледу због тога није био у стању да на највишем нивоу одвесла све три трке у само два дана. Самим пласманом у финале пријатно је изненадио и осмерац, а исто важи и за четверац без кормилара и женски дубл скул који су тријумфовали у Б финалима и тако шампионат завршили на седмим местима – оценио је учинак јуниора на Бледу Илић.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 11 јун 2012 01:32
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија