Кућа Добрих Вести

Login

Српски стрелци без МК муниције за СП у Гранади

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1BEzmKMUNCIJESRECKOPEJOVICМАРИБОР - У Марибору, на трећем овогодишњем Светском купу, Србија је освојила три медаље: златним су се окитили Зорана Аруновић ваздушним и  Дамир Микец МК пиштољем, док је бронзу освојио  Милутин Стафановић ваздушном пушком.
По броју трофеја, Србија је била трећа нација иза Кине и Немачке.


Радост због сјајних пласмана, поварила је, међутим вест да српски стрелци остају без МК муниције и да је озбиљно угрожен програм припрема за Шампионат света у Гранади у септембру. Срећко Пејовић спортски директор СС Србије је изезетно забринут:
- Јавна набавка за МК муницију нам је пропала не нашом кривицом, друга, како добри познаваоци процедуре кажу, може да потраје и два месеца и нема много наде да за августовске припреме добијемо оно што нам је потребно. Имамо средства, најбољи произвођач МК муниције у свету енглески Илеј нам је и спонзор и дао нам је веома повољне услове за куповину, али не можемо да нађемо увозника!? О томе смо обавестили надлежне и надамо се, ако ништа друго, макар добром савету шта да радимо. Ситуација је крајње озбиљна, лично не видим излаз, а и стрељачка организација је у овом случају тотално немоћна: у накритичнијем тренутку, када се спремамо за битку за олимпијске визе остаћемо без МК муниције.
Пејовић  ће свим кандидатима за репрезентацаију  после финала Купа Србије у Новом Саду 28. и 29. јуна дати десет дана одмора „да не виде пушку и пиштољ“. Потом следи учешће на турниру у Гранади од 16. до 20. јула где ће путовати стрелци који ће гађати и на Шампионату света.
- Пре тог турнира, на који ће доћи све светске велесиле да испробају стрелиште, договорили смо припреме управо у Гранади и тамо ћемо бити већ 11. јула. Потом долазе наши шампионати – јуниорски 24. и 25. јула, сениорски 26. и 27. јула, оба у Новом Саду. Имаћемо за пробу и јак турнир „Велика награда Новог Сада“ од 2. до 8. августа.  Двоје репрезентативаца Милица Бабић и Андрија Миловановић учествоваће  од 13. до 22. августа на летњим Олимпијским играма у Нанкингу. Планирамо и два пута по шест дана припрема у августу  на којима ћемо покушати да доведемо неку од селекција из земаља у региону и одржимо пријатељски меч - објаснио је план рада Пејовић.- Ивана Максимовић ће ићи у Нанкинг у оквиру програма МОК „Узор младим спортистима“ и потом ће одмах одлетети у Гранаду где ће бити на припремем и дочекаће нас на Шампионату света.  У августу ће Зорана Аруновић и Јасна Шекарић са тренером репрезентације Јеленом Аруновић на припреме у Париз.
1BEZMKMUNICIJEANDREAARSOVIC Уз муницију, стрелце брине и – новац:
- Као и увек, ограничавајућа ставка је новац и у зависности од тога колико нам буде у каси правићемо и саставе за Гранаду. Пријаве су почетком јула, сигурне су све четири сениорске екипе пушком и пиштољем, као и две јуниорске селекције пушком. Највероватније ће јуниори гађати само ваздушном пушком. Послаћемо једну или две јуниорке у дисциплини пиштољ. Нећемо имати стрелце у мушкој омладинској категорији пиштољем. Светско првенство у Гранади има посебну тежину: борићемо се за светске медаље, али и олимпијске визе за Рио и  због тога проблем са МК муницијом није могао да искрсне у горем моменту – закључио је Пејовић.
Српски стрелци су на три Светска купа ове године освојили осам медаља – две златне, две сребрне и четири бронзане и не заслужују да  остану без МК муниције пред такмичење за кога су се припремали учествујући на Светским куповима  у Форт Бенингу (четири медаље, два сребра: Ивана Максимовић и Милутин Стефановић -обоје ваздушном пушком и две  бронзе: Зорана Аруновић - ваздушни пиштољ и Андрија Златић - МК пиштољ), Минхену (бронза Андрее Арсовић ваздушном пушком) и Марибору (два злата: Зорана Аруновић –ваздушни пиштољ и  Дамир Микец - МК пиштољ, бронза: Милутин Стафановић - ваздушна пушка). Помоћ надлежних институција је неопходна иначе ће све што је до сада урађено – пропасти…

Биланс медаља у Марибору

1. Кина     3    4    0    7
2. Немачка    3    0    1    4
3. СРБИЈА    2    0    1    3
4. Русија    1    1    2    4
5. Индија    1    1    1    3
6. Аустралија    0    1    0    1
7. Шпанија    0    1    0    1
8. Мађарска    0    1    0    1
9. Монголија    0    1    0    1
10. Бугарска    0    0    2    2
11. Хрватска    0    0    1    1
12. Јапан    0    0    1    1
13. Швајцарска    0    0    1    1
Укупно    10    10    10    30
(НАПОМЕНА колоне значе златних, сребрних, бронзаних и укупно медаља)

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 22 јун 2014 18:01
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија