Кућа Добрих Вести

Login

БАЛКАН: Европскa недељa мобилности

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sestlllllllПредставници главних градова и општина земаља западног Балкана ексклузивно су медијима из регије најавили активности Европске недеље мобилности (European Mobility Week - EMW).

 

 

Догађај је организован у виртуалном облику од стране ГИЗ-овог Регионалног програма за енергију, транспорт и заштиту климе (ORF-ETC), који се проводи у име Савезног министарства за економску сарадњу и развој (BMZ) Савезне Републике Немачке и Европске уније.

 

Овогодишња тема EMW 2022. „Боља повезаност“ настоји да истакне и подстакне синергију између људи и места који нуде своју стручност, креативност и преданост у подизању свести о одрживој мобилности и промовисању промене понашања у корист активне мобилности, уз досезање и стварање веза између постојећих група и нове публике.

 

Овај догађај је пружио прилику представницима медија западног Балкана да добију више информација о EMW кампањи на нивоу Европске уније од Хуана Кабалере, менаџера EMW кампање из Брисела, и да чују искуства из Србије, од Кларе Даниловић, националне EMW координаторке за Србију и представнице Сталне конференције градова и општина, као и представника главних градова, општина/институција западног Балкана (Београд, Приштина, Сарајево, Тирана, Велес и Крушевац).

 

Хуан Кабалеро, менаџер ЕМЊ кампање, представио је општи преглед активности ЕМЊ-а на нивоу Европе. Слоган ЕМЊ-а за 2022. годину је: ,,Комбинуј и крећи се’’, а ове године у кампањи учествује 2071 градова и општина из 41 земље.

 

„EMW је водећа кампања Европске комисије за подизање свести о одрживој урбаној мобилности. Промовише промену понашања у корист активне мобилности, јавног превоза и других чистих, интелигентних превозних решења. Главни догађај одржава се од 16. до 22. септембра сваке године, а кулминира популарним Даном без аутомобила. Ове године општине и градови се подстичу да организују активности, под темом ,,Боља повезаност’’, која подстиче синергију између људи, места и пакета, као што је еколошка достава пакета, политика и планирање“, објаснио је Хуан Кабалеро, менаџер кампање EMW.

 

„И ове године градови и општине из Србије у великом броју обележавају Европску недељу мобилности. Као национални координатори кампање, очекујемо велики оџив за акцију ,,Дан без аутомобила у градовима и општинама’’ коју Стална конференција градова и општина организује већ шести пут за редом 22. септембра, на Светски дан без аутомобила. Доласком на посао пешице, бициклом и јавним превозом челни људи градова и општина, тог дана, шаљу поруку и личним примером дају допринос заједничкој борби за лепше и чистије окружење, здравије и зеленије градове са што мање аутомобила, а са што више пешачких и бициклистичких стаза, паркова и уређених јавних површинa“, истакла је Клара Даниловић, национална координаторка за EMW Србија и представник СКГО Србија.

 

„Министарство саобраћаја Кантона Сарајево, Град Сарајево, Гиро до Сарајево, ГиЗ и Инфо центар Европске уније у БиХ припремају заједнички програм током обележавања ЕМЊ у Сарајеву. Богати програм који организујемо биће по први пут промовисан путем инфлуенсера, који ће на креативан начин представљати активности путем друштвених мрежа“, изјавио је Тарик Башовић, помоћник министра.

 

Град Приштина (Косово*) организоваће Дан без аутомобила 22. септембра. Затвориће једну или више улица за саобраћај и отворити их само за пешаке и бициклисте.

 

„Приштина је град који волимо, с активним и одговорним друштвом високог животног стандарда, и ефикасним коришћењем ресурса и заштите животне средине. Приштина ће постати успешан паметан град који побољшава квалитет живота пружањем нових, доступнијих услуга за све грађане“, рекао је Гент Сејдиу, саветник у Управи за јавне услуге.

 

Општина Велес (Северна Македонија) је, до сада, учествовала 10 година у ЕМW кампањама, а ове године организују седмодневни програм.

 

„Идеја за ЕMW 2022. је подићи организацију на вишу ниво, постизањем блиске сарадње између амбасада и Општине Велес. Ова блиска сарадња ће се успоставити присуством амбасадора на дан затварања ЕМW 2022. кампање, односно на Дан без аутомобила, 22. септембра. Амбасадори ће се дружити с грађанима и најмлађима возећи бицикл, ходајући, играјући се и/или цртајући, што ће допринети подизању свести грађана и младих у Велесу, не само за здрав начин живота, већ и за заштиту животне средине коришћењем алтернативних облика превоза. Такође, наставићемо традицију од прошле године, а то је да један дан у току EMW кампање буде посвећен донацији бицикала и спортске опреме школама и вртићима – нагласила је Славица Гајдова EMW координаторка и сарадница за европске интеграције и бесповратна средства у Одељењу за Европске интеграције и локални економски развој Општине Велес.

 

Град Крушевац је добитник награде EMW 2019 у категорији већих општина. Српски град импресионирао је жири својим широким распоном активности, поткрепљених снажним учешћем грађана и политичком подршком локалне власти, а и за ову годину најавили су богат програм.

 

„Град Крушевац се укључио у обележавање кампање од самог почетка, прво само кроз обележавање Дана без аутомобила, а од 2015. године у пуном обиму. Европска недеља мобилности је прилика да град промовише трајне мере за унапређење одрживе урбане мобилности, које су реализоване током године, а уједно и да организује анкете за испитивање ставова грађана о будућим пројектима. Током свих седам дана манифестације се одржавају активности за различите узрасте, а највише пажње и највећи број учесника привлаче бициклистичке вожње градским улицама, али и на сеоском подручју. То су породични догађаји, који привлаче грађане свих старосних категорија. Кроз организовање радионице за мерење буке, утиче се на подизање свести о нивоу и утицају буке од моторног саобраћаја“, објаснила је Јелена Николић, саветница за одрживу мобилност у Одељењу за урбанизам Градске управе Града Крушевца.

 

Кампања EMW 2022 организује се у 35 градова и општина западног Балкана, а укључује јавне институције, невладине организације, академску заједницу и грађане. Све активности промовишу јавни превоз, бициклизам, пешачење и друге облике одрживе мобилности.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 16 септембар 2022 11:42

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија