Кућа Добрих Вести

Login

АКЦИЈА САТ ЗА ПЛАНЕТУ: Ујединимо се за наш дом

Оцените овај чланак
(2 гласова)

erat34343434343434Акција Сат за планету Земљу 2023. планирана је за данас од 20.30, као највећа светска кампања посвећена нашој планети.

 

Сваке последње суботе у марту гашењем светала у 20.30, већ шеснаест година Светскa фондацијa за природу (World Wide Fund for Nature (WWF)), планира ову акцију.

 

Позвани су сви грађани, јавне институције, градови широм Србије да се одазову акцији и искључе светла у својим домовима, на радним местима, на јавним трговим и знаменитостима и тако подрже намере да покажу да је сваки напор за очување Земље вредан.

 

Гашењем светала Србија ће себе уврстити у низ од више од 180 земаља света које овим симболичним гестом ипак шаљу једну важну поруку свету – да им је стало до планете која им је милионима година дом и да су свесни колико је напора потребно да се што пре стане на пут климатским променама.

 

"Очекује нас 16. Сат за планету Земљу! То је нова прилика да ујединимо свет у намери да сачувамо природу и осигурамо живот на планети. Наша визија је увек била да створимо позитивне утицаје на животну средину користећи моћ коју има већина. У овим грубим временима, Сат за нашу планету 2023. нуди још један тренутак за солидарност и прилику да бринемо једни о другима, али и дому који делимо",  наводе у WWF.

 

Природа је неопходна за изградњу сигурнијег, отпорнијег и одрживијег света за све – света у коме сви напредују и живе у складу једни са другима. 25. марта се прикључи Сату за планету Земљу и буди и ти део највећег волонтерског еколошког покрета на свету.

 

Изградимо заједно шуме хране

 

"Наш однос с природом је нарушен. Убрзано уништавање природе као последица људских активности има катастрофалне утицаје не само на популације дивљих врста, већ и на људско здравље и све друге аспекте наших живота. Скоро сваког сата у свету изгубимо једну врсту. Време нам истиче и ако желимо да се природа опорави морамо одмах да делујемо",  наводе.

 

"Један од начина како можемо да променимо ситуацију у којој се налазимо је садња воћа и јестивих биљака у урбаним срединама. Ове године ћемо, у оквиру Сата за планету Земљу, у два града у нашем региону - Сомбору у Србији и Копривници у Хрватској, посадити мале шуме хране и омогућити становницима тих градова да у њима уживају".

 

"Наш Европски Амазон је средиште живота за бројне људе. Жеља нам је да у скорој будућности већину градова и насељених места на територији Европског Амазона у Србији, Хрватској и Словенији испунимо овим малим шумама, а да децу и заинтересоване становнике едукујемо о важности и техникама пермакултуре".

 

Позив на акцију

 

WWF те позива да поделиш овај садржај на друштвеним мрежама и помогнеш да се подигне свест о губитку врста који се дешава муњевитом брзином.

 

Ако желиш да донираш WWF, то можеш ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено субота, 25 март 2023 12:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија