A+ A A-

Који је најповољнији вид задуживања?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

IlustracijaaaaaaaНије лако изабрати најповољнији вид задуживања, а најчешћи су то кредити, картице и дозвољени минус.

 

Лето је време када се грађани највише задужују. Неко за летовање, неко за глетовање, односно реновирање стамбеног простора, родитељи за школарине, за припреме за полазак деце у школу у септембру…

 

Одговор на питање који вид задуживања је најповољнији не постоји и зависи од појединачног случаја и конкретних потреба.

 

Банкари кажу да ниједна варијанта није савршена за сваки тренутак. Исплативост позајмице зависи и од тога како се искористи позајмљени новац. Ако се паре употребе на непродуктиван начин и најповољније задуживање биће скупо.

 

Код нас је најпопуларнији начин задуживања свакако кредит, али то могу бити и кредитне картице и дозвољени минус.

 

Неке од кључних ствари на које треба обратити пажњу приликом узимања кредита су износ рате, дужина рока отплате, као и то колико новца од зараде у току месеца преостаје за свакодневни живот када се плати рата.

 

Подизањем кредита, од банке се позајмљује договорени износ новца на дуже или краће време, уз камату и трошкове или накнаде. Кредити могу бити динарски или они са валутном клаузулом, који се изражавају и плаћају у динарима, али обрачунавају у односу на неку страну валуту, у Србији сада искључиво у односу на евро.

 

Банкари кажу да посебно треба обратити пажњу на износ ефективне каматне стопе, која представља стварну цену кредита и у обрачуну, поред номиналне каматне стопе, садржи и све пратеће трошкове који настају приликом аплицирања за кредит, обраде вашег кредитног захтева и отплате кредита.

 

Карактеристично за кредите је да се они најчешће користе за веће трошкове. На пример, стамбени кредити или готовински кредити за друге веће издатке. За мањи износ може се искористити и кредитна картица. Њена предност је што приликом задужења нема подношења захтева за кредит и чекања на одобрење за сваку куповину. Подразумева се да је уговорен и лимит коришћења новца са банком.

Након тога средства могу да се користе до тог лимита, а отплаћују се у ратама увећаним за камату, а понекад и бескаматно до одређеног рока. Картица је лака за употребу, јер се не пролазе разне процедуре сваки пут када се користи, и свако сам одређујете колико ће новца враћати. Важно је само да се плати минимална рата.

 

Управо због једноставности коришћења потрошња може бити неопрезнија, односно некоме се може десити да се нађе у зачараном кругу куповине и отплаћивања дуга. Коришћење кредитне картице је лако, али га не треба схватити олако.

 

То је случај и са дозвољеним минусом. Дозвољено прекорачење рачуна је најједноставнија врста позајмице. Кад се потроше све паре на рачуну, то не значи да пара више нема, јер можете да „одете у минус”. Овај вид задуживања подразумева постојање максималног износа задужења, који се обично одређује у односу на месечну зараду. Код дозвољеног минуса постоји ограничење у смислу да ли ће минус бити максимални који банка даје или мањи, на пример половина плате. И за дозвољен минус важи савет као за кредитну картицу – не претеривати.

 

Неко може да се одлучи и за задуживање на лизинг, који има много заједничких карактеристика са кредитом, али се од њега разликује по томе што корисник кредита одмах постајете власник онога што је купио на тај начин, а лизинг омогућује да се нешто користи током плаћања, на пример док плаћа рате и вози аутомобил. Међутим, све док траје отплата, дужник на лизинг не постаје и власник предмета. Нарочито је популарна куповина аутомобила на тај начин, јер услови лизинга могу да буду бољи него код кредита.

 

Извор: Политика


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани