A+ A A-

Пословни форум Србија-Белгија

Оцените овај чланак
(2 гласова)

belgiummmmm34343434Привредна комора Србије и Трговинско одељење Амбасаде Краљевине Белгије у Србији организују посету белгијске привредне делегације Србији.

 

Програмом посете предвиђени су само билатерални разговори српских и белгијских привредника 12. и 13. марта 2020. године.

 

Сусрети привредника реализоваће се у хотелу Метропол (Булевар краља Александра 69) са почетком у 9 часова.

 

Краљевина Белгија је високо развијена индустријска земља која увози сировине и полупроизводе, а извози готове производе.

 

Ипак, с обзиром на то да је Белгија отворена привреда, тј. веома укључена у међународну трговину и готови производи доброг квалитета могу наћи место на њеном тржишту и то пре свега: производи за исхрану, одећа и обућа, спортски производи, козметика, намештај, производи за унутрашњу декорацију, електрични апарати и играчке.

 

Тражња постоји и за неким производима хемијске индустрије-нарочито пластичним материјама и смолама, производима и услугама компјутерске технологије, као и за туристичким услугама с посебним акцентом на здравствени туризам. Белгијско тржиште се често користи као пилот тржиште за нове производе због тога што у оквиру својих граница има спектар потрошача који представљају готово целу Европу.Могућности индустријске сарадње српских и белгијских привредника се могу наћи у домену производне кооперације и то у индустрији прераде метала, машиноградњи, електронској индустрији, хемијској индустрији и пољопривредно-прехрамбеном сектору.

 

На тржишту Србије тренутно је присутно више од 50 компанија са учешћем белгијског капитала у власништву, у различитим секторима-обрада метала, индустријска постројења, прехрамбене индустрије, енергије и заштите животне средине, ИЦТ, фармацеутска индустрија. Белгијскe компаније заинтересоване за српско тржиште углавном су заинтересованe за понуду својих производа и то машина и индустријске опреме, хемијских производа, текстилних производи, разних готових производа, али и пренос знања и трансфер технологије.Белгијске компаније обично улазе на тржиште преко локалног увозника или дистрибутера.

 

Према подацима НБС, укупна нето улагања белгијских резидената у Србији у периоду 2010-2017/6године износила су 48,5 милиона евра и Белгија се налази на 30. месту међу земљама највећим инвеститорима у Србији.

 

Према доступним подацима Републичког завода за статистику укупна робна размена у роби са Белгијом у 2018.години износила је 581,6 милиона евра и забележила раст од 7.5 одсто у односу на 2017. годину.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС

 


Последњи пут измењено уторак, 10 март 2020 14:59

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани