A+ A A-

ПКС покренула COVID 19 инфо сервис за привреду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

bankesacuvatiiiiiiiiПоводом актуелне ситуације изазване корона вирусом (COVID 19), Привредна комора Србије, као одговоран партнер привреди, покренула је нови, специјализовани инфо сервис путем којег привредници могу да се информишу о свим кључним питањима везаним за пословање у земљи и иностранству, утицају на поједине секторе, као и о најновијим дешавањима, званичним препорукама и мерама.

 

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж позвао је привреднике да се преко новог инфо сервиса обрате комори и добију информације и препоруке како да заштите свој посао и прилагоде условима пословања и актуелним мерама.

 

„Привредници могу да се информишу о актуелностима у вези са транспортом, обезбеђењем сировина, снабдевањем, извозом и увозом са најпогођенијих тржишта, учешћем на сајмовима, препорукама пословања за тренутно најугроженије секторе привреде и добију савете како да реорганизују логистику. Циљ нам је да пружимо подршку привредницима и да заједничким решењима умањимо последице по пословање ваше компаније и привреде Србије у целини“, поручио је Чадеж.

 

Стручне службе Привредне коморе Србије у сталном су контакту са представницима Владе Србије, ресорних министарстава, надлежних институција, као и међународних пословних асоцијација и организација, преко мреже привредних комора, како би помогли привредницима да превазиђу изазове и смање негативни утицај корона вируса на пословне резултате и билатералне економске релације са страним партнерима.

 

Привредници могу послати питања мејлом на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

За додатне информације и пријаве доступан је и телефон 0800 808 809.

 

Усаглашавање банака и привреде ради смањења финансијских губитака

 

Привредна комора Србије, заједно са банкама, припрема предлог мера фискалног растерећења компанија и сектора привреде чије је пословање угрожено пандемијом COVID 19, договорено је на састанку председника ПКС, Марка Чадежа, Удружења финансијских институција ПКС, Удружења банака Србије и пословних банака – Ерсте банке, Комерцијалне банке, Raiffeisen, Поштанске штедионице, UniCredit и Eurobank. Предложене мере биће упућене Влади Србије и Министарству финансија.

 

„Циљ нам је да што боље упознамо Владу Србије, Министарство финансија и Народну банку Србије са проблемима и потребама привреде. Неопходно је спремити мере које би растеретиле привреду, помоћи компанијама да одрже континуитет пословања, редовно исплаћују зараде запосленима и сервисирају друге обавезе. Несумњиво је да су у овом тренутку најугроженији сектори хотелијерства, логистике и угоститељства, али се не сме ограничавати само на ове секторе већ бити у приправности да се реагује и у другим браншама“, рекао је Марко Чадеж, председник ПКС.

 

Славко Царић, председник Извршног одбора Ерсте банке, истакао је да ће та банка, у сарадњи са надлежним институцијама у Србији, предузети неопходне мере да ублажи последице негативних утицаја Корона вируса на српску привреду.

 

Похвалио је правовремене мере Народне банке Србије која је смањила референтну каматну стопу на 1,75 одсто, као и спремност Привредне коморе Србије и Удружења банака да у кратком року организују састанак и окупе све кључне институције ради заједничког деловања.

 

Договорено је да се, након усаглашавања коначног предлога мера, одржи састанак са председницом Владе Србије Аном Брнабић и министром финансија Синишом Малим.

 

На састанку у ПКС анализиране су и мере других држава које је криза изазвана Корона вирусом раније погодила и у ширем обиму као што су - Аустрија, Италија, Хрватска, Француска, Велика Британија.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани