Кућа Добрих Вести

Login

Како да радите од куће у време коронавируса

Оцените овај чланак
(2 гласова)

posaokucafgfgfgfgfСве више компанија доноси одлуку да запослени раде од куће како би се помогло успоравању ширења коронавируса.

 

Џејн Милер је у тексту за Њујорк тајмс понудила неколико савета како да то најбоље искористите док се поново не вратите на посао.

 

Она је била писац фриленсер 15 година, најпре је радила у углу малог стана, а затим се преселила у већи простор са канцеларијом. Свидело јој се, али како каже, зна да то није лак прелаз, поготово ако је непланирано.

Ево неколико њених савета.

 

Држите се истог распореда

 

Започните придржавајући се истог распореда као кад сте ишли у канцеларију. „Покушајте да устајете у исто време и радите све оно што бисте иначе радили да бисте се припремили за посао“, рекао је Вилијам Кастељано, професор у Рутгерс школи за менаџмент и радне односе. „Обавезно размислите о томе како ћете да организујете свој дан слично“ као и раније. Дакле, ако сте састављали списак обавеза сваког јутра, направите листу обавеза.

 

Наравно, ваш радни дан никако не може бити исти. Ваша рутина ће се променити и требаће вам времена да схватите како да се прилагодите тим променама, попут прављења кафе код куће или ако сте навикли да је купите на путу за посао.

 

Што се тиче облачења у вашој матичној канцеларији, Барбара Пактер ауторка „Основе пословног етикета“ и дугогодишња “радница од куће”, је рекла да би у почетку требало да се облачите као да улазите у канцеларију. То ће вам помоћи да дате мало структуре вашем дану, а свој кућни дресс цоде можете променити касније, како се прилагођавате новом радном аранжману.

 

Поставите границе

 

Изаберите место за канцеларију. Не мора имати врата, али треба да буде удаљена од ометања. Не треба вам ништа скупо.

 

Границе које сте поставили односе се и на друге људе који могу делити исти простор. Ово ће бити посебно важно ако партнер или цимер раде такође од куће или су школе затворене. Госпођа Пактер предлаже да, ако се деци дају задаци да раде код куће, они треба да раде заједно са родитељима као да долазе у канцеларију са вама. (Ефикасност тога може варирати, у зависности од узраста и потреба ваше деце.) Али, очекивати да радите од куће са пуним радним временом, са децом која су у кући све време, једноставно неће бити реално, рекла је Сара Пери, доценткиња менаџмента на Универзитету Бејлор. “То може значити разговор са менаџерима о прилагођавању њихових очекивања, с обзиром на ванредне околности”.

 

Паузе у распореду

 

Третирајте вежбање, оброке и паузе истезања као и било који други састанак: То значи да их ставите у план, барем за почетак. Ако је ваш посао раније укључивао ходање, а сада немате разлога да напуштате кућу, можда ћете заборавити да треба да се “мрдате”.

 

Можда сте навикли да се ослањате на сигнале са свог радног места (тј. других људи) како би вас подсетили да устанете и да се протегнете или да ручате.

 

И док одлазак у теретану можда не долази у обзир, можда ћете моћи да шетате или трчите напољу док још увек вежбате социјално дистанцирање или користити видео записе са вежбања на мрежи или на захтев да бисте себи омогућили неку врсту вежбања.

 

Припремите се за изолацију

 

Чак и интроверти који раде у канцеларији могу патити од изолације због изненадног пресељења посла кући. Доктор Пери предложе да проактивно будете у контакту с другима, а не да чекате да неко ступи у контакт са вама. То би могло да значи чешће слање мелова колегама, конференцијске позиве, видео конференције, коришћење алата за ћаскање или само телефонирање.

 

“Најбоље што сам урадила да спречим изолацију је било набављање пса. Наравно, није реално да сви одмах изађу и набаве новог кућног љубимца, посебно ако је ваш посао од куће код куће привремен. Такође, пустила бих стари филм или онај који сам већ много пута видела у позадини док радим. Није исто као да радим у канцеларији, али пружа позадинску гужву, тако да не радим у потпуној тишини”, каже Џејн Милер.

 

Одморите од посла

 

За оне који су навикли да раде у канцеларији, прелазак на вечерњи режим често је начин да се прекине радни дан и започне живот у кући.

 

Др Пери рекао је да је важно да наставите са истим “преласком”, чак и ако прелазите са једног места на каучу на друго. Зато одложите радне материјале и лаптоп (или само затворите радне апликације ако желите да користите рачунар за нешто друго). Додала је да је то тренутно од кључног значаја, јер „ сте већ пред изазовом у погледу својих личних ресурса“, рекла је. „То време опоравка још увек морате да одвојите од посла.“

 

Извор: Недељник

 


Последњи пут измењено недеља, 29 март 2020 17:28

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија