A+ A A-

Амбасада Шведске: Едукативни програми о једнакости

Оцените овај чланак
(2 гласова)

hadjedapricamoiuiuiuiiАмбасада Шведске започела је у Новом Пазару два едукативна програма у оквиру пројекта „Хајде да причамо о једнакости“који ће се због пандемије Ковид – 19 одржавати дигитално сваког викенда током наредна два месеца.

 

Сврха пројекта о родној равноправности је да се створе могућности за дубљи друштвени дијалог, повећа видљивост и подигне свест о значају већег учешћа жена у друштвеним процесима.

 

„Одабрали смо Нови Пазар за дугорочну сарадњу и дијалог са локалним представницима јер је због свог положаја и мултикултуралности јединствен. Интересује нас како се на питање равноправности гледа из исламског угла“, рекао је амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин. Он је додао да амбасада Шведске жели да подстакне локалне снаге да остану уједињени око концепта једнаких могућности и једнаких права и за жене и мушкарце и за девојчице и дечаке. „Овом иницијативом желимо да допринесемо стварању платформе за родну равноправност у региону са циљем да наставе да се баве овим важним питањима“, рекао је амбасадор Лундин.

 

Први програм спроводи се у сарадњи са канцеларијом ОЕБС „20 година Агенде мира и безбедности жена – подизање свести локалних актера у југозападној Србији“ и намењен је просветним радницима и женским форумима политичких партија да би боље интегрисали позитивне праксе родне једнакости у свој рад.

 

„Препознали смо да су школе можда најбоља места за неговање међусобног поверења, рушење стереотипа, објашњавање вредности различитости и шире разумевање универзалних људских права која су од кључне важности за Резолуцију 1325“, рекла је менаџерка пројекта Мисије ОЕБС у Србији, Микаела Турман.

 

Други едукативни програм „Онлајн женски (родни) студијски програм амбасада Шведске реализује у сарадњи са Академском иницијативом Форум 10 у партнерству са асоцијацијом „Женске студије и истраживања“ из Новог Сада. Циљ је да се подрже и побољшају теоријски модели који афиримишу разлике, да се истраже могућности отпора, политичког деловања против друштвених пракси и дискриминације по било ком основу.

 

Фахрудин Кладничанин из Академске иницијативе Форум 10 каже да су Онлајн женске студије намењене свима који желе да стекну нова знања о важним новим интердисциплинама у вези са родним студијама.„Постоји велико интересовање за овај пилот пројекат и верујем да ће нови програм женских студија имати дугорочну перспективу у Новом Пазару“, рекао је он.

 

Учесници ће имати прилику да чују предавања о историји женских студија и личне примере феминистичких судова правде којима се обраћају жене које су прерпеле насиље.

 

Током програма биће речи о томе колико су црква и исламска заједница укључене у приватни и јавни аспект живота жене. Кроз питање родне равноправности биће прилике за дискусију о религији, улози жена и њиховој безбедности, као и о важности женског активизма и учешћу жена у политичком и друштвеном животу.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 11 новембар 2020 16:00

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани