Кућа Добрих Вести

Login

ШВЕДСКА: Нова стратегија за подршку реформама у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

svedskajedandfdfdfdВлада Шведске је данас донела одлуку о новој седмогодишњој стратегији за реформску сарадњу Шведске са Западним Балканом и Турском.

 

Наставак сарадње са земљама у региону ојачац́е услове за демократски и инклузиван развој. Сарадња са Западним Балканом укључује Албанију, Босну и Херцеговину, Косово, Црну Гору, Северну Македонију и Србију.

 

Новом стратегијом Шведска ће интензивирати напоре у раду са људским правима, демократијом, владавином права, равноправношћу полова, инклузивним економским развојем, заштитом животне средине и климатским променама. Шведска подршка ц́е такође бити усмерена на јачање мирољубивих и инклузивних друштава, као и на изградњу опширних и дугорочних односа између Шведске и земаља у региону.

 

”Развој у суседству Европске уније је од значаја за Шведску и ЕУ. У интересу је Шведске да настави да сарађује са земљама Западног Балкана како би допринела демократском развоју са људским правима, равноправношц́у полова и владавином права у фокусу ”, каже Пер Улсон Фрид, министар за међународну развојну сарадњу.

 

Фонд за нову стратегију за 2021-2027 износи укупно 560 милиона евра, од којих се 500 милиона евра издваја за Западни Балкан и 60 милиона евра за Турску.

 

Шведска је један од највећих билатералних донатора земљама у региону Западног Балкана. Шведска подршка допуњује рад Европске уније у областима које су приоритетне за Шведску. Према стратегији, Шведска ц́е такође наставити да доприноси подршци ЕУ у раду земаља Западног Балкана са реформском агендом и њиховим приближавањем ЕУ. Подршка цивилном друштву кључна је за демократски развој, а такође је важна и за подршку Шведске свим земљама у оквиру стратегије.

 

Шведска влада одлучује о стратегији реформске сарадње а спроводе је Шведска агенција за међународну развојну сарадњу (Сида), Шведски институт, Академија Фолке Бернадоте и Генерални конзулат у Истанбулу.

 

У Републици Србији, Шведска ц́е, као наредни корак, покренути инклузивни процес позивајући заинтересоване стране да учествују у овом процесу како би операционализовала нову стратегију.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 07 октобар 2021 21:57

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија